Ebola-ofre sniger sig gennem lufthavne på ibuprofen

Personer, der bliver smittet med den dødelige ebola-virus i Vestafrika, kan slippe gennem lufthavnskontrollen og om bord på et fly med en simpel løgn og en dosis smertestillende ibuprofen.

Det mener flere sundhedseksperter, der efterlyser en grundigere indsats for at stoppe inficerede rejsende.

Som et absolut minimum, siger eksperterne, bør rejsende fra ebola-ramte lande screenes for feber i forbindelse med afrejse fra Liberia, Guinea og Sierra Leone, hvilket da også er praksis i de tre lande.

- Men feber-screeningsinstrumenterne er for få og ikke akkurate, siger specialist i infektionskontrol Sean Kaufman, der leder biosikkerhedsfirmaet Behavioral-Based Improvement Solutions i den amerikanske storby Atlanta.

- Rejsende kan tage ibuprofen for at reducere deres feber så meget, at de kan slippe gennem screeningen, og hvorfor skulle de ikke gøre det, hvis det kan få dem på et fly, så de kan komme til USA og få effektiv behandling?, spørger eksperten.

For nylig fortalte virusspecialisten Heinz Feldmann til magasinet Science, at lufthavnspersonalet i Monrovia, Liberias hovedstad, knap nok ved, hvordan man bruger apparaterne.

I forbindelse med et ophold i lufthavnen så han blandt andet eksempler på personer, hvis kropstemperaturer blev målt helt ned til 32 grader.

- Det er umuligt for en levende person, sagde eksperten.

Torsdag sagde myndighederne i Liberia, at den mand, der tirsdag blev diagnosticeret med ebola i USA, havde nægtet at have været i kontakt med en ebola-patient.

Han fløj til Bruxelles og derefter til Washington DC i USA, inden han 20. september landede i Dallas i Texas. Den smittede, Thomas Eric Duncan, havde ingen symptomer, da han forlod Liberia, og hans kropstemperatur var normal, siger amerikanske sundhedsmyndigheder.

Ikke desto mindre har hans ankomst til USA understreget amerikanernes afhængighed af myndighederne i de vestafrikanske lande.

I august begyndte amerikanske sundhedseksperter at undervise lufthavnspersonalet i flere vestafrikanske lufthavne.

Blandt andet har de udviklet en række spørgsmål, der skal tjekke, om de rejsende har haft symptomer såsom feber, hovedpine, opkast og blødninger, der er tegn på ebola.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip