Ebola-patienter på flugt er fortsat ikke fundet

Myndighederne i Liberia har fortsat ikke fundet 17 ebola-patienter som i weekenden flygtede fra et karantænecenter i hovedstaden Monrovia.

Bevæbnet med køller angreb en gruppe unge mænd natten til søndag en midlertidig klinik for ebola-patienter i en af Monrovias tæt befolkede slumkvarterer. Nogle råbte "der er ikke ebola" som et ekko af vilde rygter om, at epidemien er en "vestlig opfindelse".

Myndighederne overvejer at sætte området og de 75.000 personer, der menes at have hjem i bydelen, i karantæne for at forhindre et mareridtsscenario, hvor smittede personer vandrer omkring i millionbyen.

Personerne bag angrebet frygtes nu at være smittet.

- Alle disse bøller, som plyndrede klinikken, er nu sandsynligvis bærere af sygdommen. De tog madrasser og sengetøj, der var gennemvædet med væsker fra patienterne. At sætte området i karantæne kunne være en af løsningerne, siger sundhedsminister Lewis Brown.

- Vi risikerer at stå over for en situation, der vil være vanskelig at kontrollere, advarer han.

Sygdommen smitter via blod eller andre kropsvæsker. Og chancerne for at overleve er ikke gode: Op imod 90 procent af de smittede mister livet på grund af virussen, der endnu ikke findes en kendt kur imod.

Ifølge de lokale er det for sent at afspærre området. Wilmont Johnson, leder af en ungdomsorganisation i kvarteret, sagde mandag til journalister, at øjenvidner har set de flygtende patienter bevæge sig væk fra bydelen.

Fallah Boima, hvis søn er blandt de forsvundne patienter, siger til AFP, at hun "er bange for, at han kan dø et eller andet sted, uden at jeg ved det".

Mindst 1145 personer i det vestlige Afrika er døde af ebola. Flest i Liberia, hvor dødstallet er opgjort til 413.

Liberia er det hårdest ramte land af den frygtede virus og mandag forlød det fra nabolandet Guinea, at en "bølge" af syge liberianere har krydset grænsen, som Guinea ellers officielt lukkede for 10 dage siden.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip