Ebola-smittet kvinde kan få verdens sidste medicindosis

Den norske kvinde, som er smittet med ebola, kan få den sidste dosis af medicinen ZMapp, der er tilgængelig i verden. Det oplyser den norske pendant til Sundhedsstyrelsen - Legemiddelverket.

- Det ser ud som om, vi kan få den sidste tilgængelige dosis af ZMapp til Norge. Medicinen befinder sig nu i Canada, siger Steinar Madsen, der er medicinsk fagdirektør i Legemiddelverket, til Dagens Medisin.

Ifølge fagbladet har Legemiddelverket givet Oslo universitetssygehus tilladelse til at importere ebola-medicin, som ikke er godkendt i Norge.

- Når der er patienter, som har akut behov for medicin, giver vi lov til at importere medicin, som ikke er godkendt, siger Steinar Madsen.

Der er dog også andre typer ebola-medicin, som er på vej til Norge. Avigan kommer til Norge i løbet af tirsdag, mens TKM-Ebola kommer til landet onsdag.

Noget kunne dog godt tyde på, at de norske myndigheder har mest fidus til ZMapp.

- Af dem som har fået ZMapp, har flertallet overlevet. Der er også en person, som har overlevet med TKM-Ebola, men medicinen er kun blevet brugt på få personer, siger Steinar Madsen.

- At Norge får tildelt den sidste dosis ZMapp må siges at være heldigt. Der findes ikke flere doser i verden, og det tager lang tid at producere, siger han.

Flyet med den ebola-smittede norske kvinde landede i Gardermoen Lufthavn i Oslo kort efter klokken 12 tirsdag middag.

Den smittede norske kvinde arbejdede for Læger uden Grænser i Sierra Leones næststørste by, Bo, og blev søndag diagnosticeret med ebola.

Det er endnu uklart, hvordan kvinden blev smittet, og det skal Læger uden Grænser nu undersøge. For eksempel skal det undersøges, om kvinden kan være blevet smittet, mens hun har taget sin sikkerhedsdragt af eller på.

/ritzau/NTB

 

Dagens Gossip