Ebolaepidemi i Vestafrika accelererer

Ebolaepidemien i Vestafrika accelererer, og der er nu over 1900 døde, siger lederen af FN'S sundhedsorganisation, WHO, Margaret Chan.

Dermed er dødstallet nu højere end ved de tidligere epidemier, som brød ud, da sygdommen først blev opdaget i 1976.

Over halvdelen af dem, som er blevet smittet af ebola i Vestafrika, har mistet livet. Mere end 40 procent er blevet smittet de seneste tre uger. Dødeligheden er samlet set på 51 procent for de lande, der er ramt.

Samtidig bekræfter WHO, at ebolaudbruddet i DRCongo ikke har sammenhæng med epidemien i Vestafrika.

Ebolaepidemien brød ud i Guinea i marts. Siden er antallet af smittede steget kraftigt.

- De fleste tilfælde af smitte sker i familier, som tager hånd om de ebolapatienter, der ikke har noget sted at gå hen, siger WHO.

Det internationale samfund har alvorlige problemer med at klare udbruddet - både hvad angår forebyggelse og kontrol af smitte. Situationen forværres i Sierra Leone og Liberia, konstaterer WHO.

Den værste krise med ebola nogensinde har også forårsaget "enorme skader" på de vestafrikanske økonomier, da udenlandske erhvervsfolk og investorer er ved at forlade regionen.

WHO siger, at der skal bruges op mod tre milliarder kroner på bekæmpelse af sygdommen inden for de kommende seks måneder.

Ebola har fået sit navn efter Ebolafloden i Congo, hvor sygdommen blev opdaget første gang i 1976.

Symptomer er starten høj feber, hovedpine, muskelømhed, mavepine, træthed, diarré, ondt i halsen, udslæt og opkast. I løbet af en uge udvikles brystsmerter, chok, blindhed og massiv blødning fra mave-tarmkanalen og andre kropsåbninger.

ritzau/AFP

 

Dagens Gossip