ECB fastholder den ledende rente i euroland rekordlav

Den Europæiske Centralbank (ECB) fastholder som ventet renten på 0,25 procent.

Inflationen i euroområdet i februar landede på 0,8 procent på årsbasis, hvilket er meget lavere end målsætningen om at holde den tæt på to procent. Men det fik ikke ECB til at ryste på hånden.

- ECB's beslutning om at holde renten uændret betyder, at Nationalbanken kan holde tidligt fri på denne solskinsmættede torsdag i marts, siger chefanalytiker i Nordea, Helge J. Pedersen, og hentyder til, at Nationalbanken plejer at følge ECB.

Hos BRFkredit peger chefanalytiker Mikkel Høegh på, at ECB holder fast i de 0,25 procent, efter at renten igennem noget tid har været faldende.

- Det er i vores optik logisk, at Draghi (Mario Draghi, centralbankdirektør i ECB, red.) ser tiden an og lader markederne gøre arbejdet. Der var ellers spekuleret i en nedsættelse som følge af den meget lave inflation, siger han.

- Udeblivelsen af rentenedsættelse kan således betyde, at renterne kravler lidt op efter nyheden, påpeger Mikkel Høegh.

Hos Handelsbanken venter cheføkonom Jes Asmussen på, at ECB vil handle på et eller andet tidspunkt med alternative tiltag.

- Vi holder stadig døren åben for, at ECB vil ty til andre alternative lempelsesstrategier på et tidspunkt, for behovet for at sikre lave renter, presse inflationen i vejret samt øge likviditet i systemet går ikke væk lige med det samme, siger han.

Centralbankdirektør Mario Draghi holder pressemøde senere torsdag. Her vil han blandt andet komme med bankens økonomiske prognose, hvor især de fremadrettede inflationsforventninger vil være af interesse.

- Draghi har allerede indikeret, at banken venter lav inflation i længere tid, siger Jes Asmussen.

- Signalerer han, at inflationen vil stige til tættere på bankens målsætning om en inflation på lige under to procent, vil det kunne pille en del af forventningerne om rentenedsættelser på et senere tidspunkt ud af markedet, påpeger Handelsbankens cheføkonom.

/ritzau/

 

Dagens Gossip