ECB fastholder renten

Centralbankchef Mario Draghi havde ingen overraskelser i ærmet i denne omgang. Den Europæiske Centralbank, ECB, fastholder den toneangivende rente, som dermed bliver på rekordlave 0,05 procent.

Samtlige 55 økonomer, som Bloomberg News har spurgt, ventede en uændret rente. Ifølge global cheføkonom i Nordea Helge J. Pedersen retter interessen sig nu mod Mario Draghis meldinger torsdag eftermiddag.

Her skal han redegøre for, hvilke midler centralbanken nu vil bekæmpe den alt for lave inflation i euroområdet med.

- Draghi vil formentlig endnu engang fremhæve, at det økonomiske opsving i euroområdet er intakt, men at det foregår i et meget svagt tempo, og at risikoen for nye vækstskuffelser er til stede, skriver Helge J. Pedersen i en kommentar.

- Ikke mindst som følge af de geopolitiske risici som kan påvirke erhvervs- og forbrugertilliden i nedadgående retning, men også som følge af utilstrækkelige strukturreformer i flere eurolande, tilføjer han.

ECB's målsætning er at holde inflationen lige under to procent. I oktober var inflationen på 0,4 procent, viser de foreløbige tal fra Eurostat.

Sidst, ECB rørte ved renten, var i september. Her valgte Mario Draghi overraskende at sænke renten fra 0,15 procent til 0,05 procent.

Nationalbanken har valgt at følge ECB og rokker dermed ikke ved den toneangivende udlånsrente, der forbliver 0,20 procent. Det kan dog ikke udelukkes, at Nationalbanken inden længe må sænke renten, vurderer Helge J. Pedersen:

- Kronen er blevet styrket kontinuerligt på det seneste i kølvandet på den ultra-ekspansive pengepolitik, som ECB fører, og som har resulteret i en udvidelse af det dansk-tyske rentespænd, siger han og fastslår:

- Hvis denne udvikling fortsætter, kan det ikke udelukkes, at Nationalbanken må krybe til korset og sætte renten yderligere ned for at forsvare kronekursen. For eksempel hvis ECB annoncerer nye aggressive tiltag for at få gang i vækst og inflation i euroområdet.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip