ECB fastholder renten på en kvart procent

Skrevet af admin

05/12/2013

Dagens topnyheder

Den europæiske centralbank fastholder også i denne omgang den ledende rente i euroområdet på de historisk lave 0,25 procent.

Det var ventet på forhånd, at ECB heller ikke i denne omgang ville pille ved renten - herhjemme blandt andet af økonomer i Nordea og Sydbank.

Også ifølge Jes Asmussen, cheføkonom i Handelsbanken, var det ventet, selvom han mener, at der var en lille forhåbning i markedet om, at centralbankchefen ville overraske.

- Til gengæld er de fleste for indeværende dog nok også af den overbevisning, at ECB snarligt bliver nødt til at handle på den ene eller anden måde for at komme deflationtruslen til livs, skriver Jes Asmussen i en kommentar.

Det er den lave inflation i euro-området, der bekymrer økonomerne, og som for nylig har fået både den vestlige økonomiske samarbejdsorganisation OECD og Den Internationale Valutafond (IMF) til at anbefale en rentesænkning.

Men det blev altså ikke i denne omgang, at centralbankchefen, Mario Draghi, lod renten sætte bundrekord.

- Spørgsmålet er nu, om der måske allerede i dag bliver annonceret andre alternative tiltag. Draghi har således stadig chancen for at vise, at han lever op til prædikatet som "handlingens mand", selv om han på det seneste ikke har vist sig fra den aktive side, siger Jes Asmussen.

På en pressekonference torsdag eftermiddag lovede Mario Draghi da også handling i juni, hvis det bliver nødvendigt.

- ECB er tryg med at agere i juni, hvis det bliver nødvendigt, sagde han på pressekonferencen.

Derudover sagde han, at euroens betydning for inflationen er årsag til alvorlig bekymring.

- ECB-rådet er enstemmigt af den opfattelse også at benytte ukonventionelle instrumenter inden for dets mandat, sådan at man effektivt kan imødegå risikoen for en længerevarende periode med lav inflation, sagde centralbankchefen.

Euroen blev øjeblikkeligt svækket efter Mario Draghis udmelding.

Senest ECB pillede ved renten, var i november 2013, da ECB sænkede niveauet fra 0,5 til de nuværende rekordlave 0,25 procent.

Den uændrede eurorente betyder formentlig, at Danmarks Nationalbank følger trop og heller ikke i denne omgang vil ændre på den danske toneangivende udlånsrente, der i øjeblikket er på kun 0,20 procent.

/ritzau/