ECB holder renten i ro trods briternes nej til EU

Skrevet af admin

21/07/2016

Mest læste i dag

Den Europæiske Centralbank (ECB) fastholder refi-renten på nul procent og indlånsrenten på minus 0,4 procent. Det er besluttet torsdag på ECB's første møde, efter at Storbritannien har besluttet at forlade EU.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Der bliver heller ikke ændret i det opkøbsprogram til 80 milliarder euro, som centralbanken har sat gang i.

ECB forventer at holde nøglerenterne på deres nuværende eller lavere niveau i den overskuelige fremtid, og i hvert fald indtil efter det næste opkøb i opkøbsprogrammet sker.

Det var på forhånd ventet, at ECB ikke ville ændre noget som følge af briternes beslutning om at forlade EU.

Ifølge Arne Lohmann Rasmussen, der er chefanalytiker hos Danske Bank, vil ECB se Storbritanniens exit fra EU som en dæmper på den europæiske økonomi.

Han retter blikket mod ECBs møde i september, hvor centralbanken vil opdatere sit skøn for den europæiske økonomi. Her forventer han, at banken vil ty til handling.

- Vi venter, at ECB midlertidigt vil forøge sit månedlige opkøbsprogram til 100 milliarder i resten af 2016, samt at programmet vil blive forlænget yderligere seks måneder til udgangen af september 2017, skriver chefanalytikeren i en udtalelse.

Den strategi synes chefen for ECB, Mario Draghi, at bekræfte på et pressemøde torsdag eftermiddag. Her siger han blandt andet, at banken bedst kan vurdere brexits effekter på den underliggende økonomiske udvikling, når embedsmændene er kommet med nye skøn.

- Hvis det er nødvendigt for at nå sin målsætning, vil Styrelsesrådet agere ved at bruge alle forhåndenværende redskaber inden for sit mandat, siger Mario Draghi ifølge Ritzau Finans.

/ritzau/Reuters