ECB starter sit milliardstore opkøbsprogram på mandag

Den Europæiske Centralbank vil starte sit store program med opkøb af statsobligationer fra mandag den 9. marts.

Det oplyser chefen for centralbanken, Mario Draghi, på et pressemøde efter torsdagens rentemøde ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Planen er at købe statsobligationer for op til 60 milliarder euro - 450 milliarder kroner - om måneden for at sparke gang i den europæiske økonomi, der gennem de seneste år har vist svag vækst.

Programmet varer i første omgang til september 2016, men det kan blive forlænget, hvis der vurderes at være et behov for det.

Allerede inden programmet er skudt i gang, har der dog været positive tiltag, alene fordi centralbanken har annonceret sine intentioner, lyder det fra Mario Draghi.

Således er lånevilkårene for både private og virksomheder forbedret, og inflationen stiger og rykker nærmere Den Europæiske Centralbanks mål på lidt under 2 procent.

De optimistiske toner er også blevet noteret af cheføkonom Jacob Graven fra Sydbank, der i en kommentar skriver, at den vigtigste besked - ud over startdatoen på opkøbsprogrammet - har været centralbankens syn på fremtiden.

Centralbanken løfter således sin vækstprognose for 2015 til 1,5 procent fra 1,0 procent i december og til 1,9 procent i 2016 fra 1,5 procent.

- Det er især lavere oliepriser og en svagere eurokurs, der får ECB til at løfte optimismen.

- Så mens pengesluserne bliver åbnet over Europa, begynder opsvinget så småt at tegne sig i horisonten, skriver cheføkonomen.

Sydbanks cheføkonom noterer sig, at den samlede pengeregn i opkøbsprogrammet frem til september 2016 ender "på ufattelige 8500 milliarder kroner".

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip