Ed Miliband: Camerons EU-strategi hænger i laser

Den britiske premierminister, David Camerons, planer om at ændre Storbritanniens relationer til EU hænger i en tynd tråd, efter at han forgæves forsøgte at stille sig i vejen for, at Jean-Claude Juncker kan blive den næste formand for EU-Kommissionen.

Det siger lederen af det store oppositionsparti Labour, Ed Miliband. Han kalder den afstemning, som Cameron tabte, for en "ynkelig ydmygelse" af den konservative leder.

- Den forfejlede strategi med at blokere for Juncker viser, at alle premierministerens planer om at genforhandle briternes relationer til EU hænger i en tynd tråd.

- Han kunne ikke få fire lande til at støtte ham i sagen om Juncker, siger Miliband i parlamentet, hvor Cameron mandag skulle redegøre for forløbet ved EU-topmødet i sidste uge.

- Hvis han ikke kan få fire lande til at blokere for nomineringen af en kommissionsformand, hvordan i alverden skal han så få 27 lande til at støtte en ny EU-traktat. Hans planer om en genforhandlingsstrategi hænger i laser, siger Ed Miliband.

Cameron har lagt stor vægt på, at han vil omdanne Storbritanniens relationer til EU, hvis han blive genvalgt som premierminister næste år, inden han i 2017 har bebudet en folkeafstemning om et ja eller nej til briternes medlemskab.

Miliband siger, at tyngdepunktet i Camerons konservative parti er ved at blive forskubbet hen imod en udmeldelse af EU for briternes vedkommende.

- Premierministeren har givet alle en fremragende lektion i, hvordan man bedst muligt kan skabe distance til allierede i EU ved at bruge trusler, fornærmelser og udvise manglende interesse, hedder i det Milibands kritik af Cameron.

Cameron, der får støtte fra EU-skeptikere i sit eget parti, insisterer på, at han vil sikre briterne "en fair" aftale med EU. Han siger, at han stadig vil kunne sikre reformer i EU i et samarbejde med den nye kommissionsformand.

- De andre europæere ved, at Storbritannien ønsker og har brug for reformer siger Cameron, som i et indlæg i Daily Telegraph mandag efterlyste "en fair deal."

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip