Eduard Sjevardnadse er død, 86 år

07/07/2014 13:24

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Den tidligere georgiske præsident og tidligere sovjetiske udenrigsminister Eduard Sjevardnadse er død, 86 år, oplyser hans personlige assistent, Marina Davitashvili.

Hun siger, at Sjevardnadse døde efter lang tids sygdom, men hun oplyser ikke yderligere detaljer.

Sjevardnadse var som det tidligere Sovjetunionens udenrigsminister med til at skabe det nye Europa, der opstod efter kommunismens fald.

Sølvræven, som han blev kaldt af både venner og fjender, var helt ukendt for omverden, da han i 1985 afløste Andrej Gromyko som russisk udenrigsminister. Sjevardnadse, som også blev kaldt den smilende georgier, blev udpeget til posten af den reformvenlige præsident Mikhail Gorbatjov.

De to mænd fremstod fra midten af 1980'erne som Sovjetunionens nye ansigt og blev symbolet på tøbrud over for Vesten og opbrud i den forbenede kommunisme.

Sjevardnadse viste stor smidighed og villighed til kompromis i forhandlinger med vestlige politikere. Især inden for nedrustningsforhandlinger, der førte til dramatiske nedskæringer af atomare og konventionelle våben.

Han opfattes som en af hovedmændene bag Tysklands genforening.

Sjevardnadse blev senere præsident i Georgien - et af de fattigste lande, som opstod efter Sovjetunionens sammenbrud. De 5,5 millioner indbyggere lever i stor fattigdom, og der var stærke spændinger i den omliggende region - ikke mindst i nabolandet Tjetjenien.

Ved præsidentvalget i 1995 vandt Sjevardnadse med 74 procent af stemmerne. Han blev genvalgt i 2000 sandsynligvis ved valgfusk.

I 2003 fik hans politiske karriere en ydmygende afslutning, da han efter ugers uro og flere dages dramatiske demonstrationer i hovedstaden Tbilisi med krav om hans afgang, måtte forlade præsidentpaladset.

/ritzau/Reuters