Efter 18 år: Presset Juncker går efter en tørn mere

De færreste stats- og regeringschefer kan prale af at have siddet på magten i 18 år.

Men det kan Jean-Claude Juncker, der håber at kunne tage endnu en embedsperiode som premierminister i det folkefattige - men alligevel velhavende - Luxembourg, som søndag går til valg.

EU's længst siddende premierminister er dog under et stort pres, og flere iagttagere taler om, at den siddende regering lider af metaltræthed. Samtidig nærmer arbejdsløsheden sig syv procent, og landets gæld er tredoblet i løbet af de seneste 15 år.

Parlamentsvalget i Luxembourg følger efter en efterretningsskandale, hvor Juncker er blevet anklaget for ikke at have holdt hertugdømmets efterretningstjeneste i kort nok snor. I stedet har den i årevis kørt friløb uden nogen kontrol.

Skandalen har blandt andet indebåret ulovlige telefonaflytninger, korruption og overforbrug.

Juncker har ikke villet påtage sig ansvaret for skandalen, men har indrømmet, at han har begået fejl.

Premierministerens CSV-parti har siden dets etablering vundet hvert eneste valg i Luxembourg - undtaget et enkelt i 1974. Men forud for søndagens afstemning er partiet presset.

Meningsmålinger viser, at den yngre generation af politikere vinder mere og mere af befolkningens støtte. Det gælder særligt den 40-årige Xavier Bettel, der leder landets liberale parti. I alt ni partier stiller op ved valget.

Den 58-årige Juncker har været premierminister siden januar 1995 og siddet i regeringen i 30 år.

Han er kendt som "Mr. Euro", fordi han er en af euroens grundlæggere og har været chef for eurogruppen fra oprettelsen i 2005 og frem til januar i år.

Hans engagement i eurosamarbejdet har dog fået flere til at kritisere ham for ikke at varetage sit job som premierminister ordentligt.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip