Efter 22 anholdelser for menneskehandel: Flere efterlyses

26/02/2015 11:09

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Offentligheden må ikke følge med i grundlovsforhørene torsdag i Lyngby, hvor 22 personer sigtes for menneskehandel med rumænere og for bedrageri.

Alle 22, hvoraf fem er kvinder, blev anholdt onsdag under en stor politiaktion på Sjælland og Lolland-Falster.

De mange retsmøder holdes i tre forskellige retssale i Retten i Lyngby.

I den største retssal sidder 13 sigtede rumænere mellem 21 og 49 år, og her er dørene blevet lukket. Det forventes, at dørene også lukkes i de to andre retssale.

- Jeg lægger vægt på, at vi har at gøre med en meget omfattende sag, siger dommeren.

- Der foregår retsmøder flere steder i bygningen, og vi ved ikke endnu, hvem der yderligere skal sigtes i sagen. Derfor bliver dørene lukket på nuværende tidspunkt, lyder det.

Anklager Ann Künow begrunder sit ønske om dørlukning med, at der er mulige gerningsmænd på fri fod i Rumænien.

- Vi ønsker ikke, at der lige nu kommer mere frem om sagen af hensyn til efterforskningen, sagde anklageren.

Fire af de 22 har nu sagt, at de nægter sig skyldige. På grund af det store antal sigtede kommer det frem løbende dagen igennem, hvordan de forholder sig til sigtelsen.

I politiaktionen onsdag blev i alt 95 personer anholdt. De personer, som ikke er sigtet for menneskehandel og bedrageri, er ifølge politiet ofre i sagen. De er "rekrutteret" i Rumænien og lokket med job og god løn.

Men i stedet er de blevet udnyttet og brugt til at svindle og bedrage for op mod 54 millioner kroner. De udnyttede har hverken fået job eller penge, mener politiet.

Ifølge retsmødebegæringen, som Ritzau er i besiddelse af, er svindlen sket, ved at de udnyttede rumænere er blevet taget med til Borgerservice i Danmark, hvor de har fået forskellige identitetspapirer.

Dem har de mistænkte så angiveligt brugt til at oprette firmaer og optage lån i deres navne. Noget tyder også på, at de er blevet udnyttet til at begå moms- og skatteunddragelse.

I alle tre retssale i Lyngby, hvor grundlovsforhørene foregår, er der tolke, som kan oversætte for de sigtede. I den ene retssal tolkes der kun til rumænsk, mens der i de to andre retssale ud over rumænsk også tolkes til arabisk og bulgarsk.

/ritzau/