Efter aftale: USA vil ophæve nogle sanktioner mod Iran

Amerikanerne vil lette lidt på sanktionerne mod Iran, efter at regeringen i Teheran mandag har efterlevet et vigtig skridt i en international aftale om nedjustering af landets atomprogram. Det meddeler Det Hvide Hus.

- Iran har påbegyndt konkrete og beviselige skridt i retning af at bremse dets atomprogram, siger det amerikanske udenrigsministeriums talsmand, Jen Psaki.

Målet med nedjusteringen er, at iranerne ikke skal være i stand til at udvikle atomvåben.

EU har ligeledes hævet enkelte sanktioner over for Iran, der betyder, at iranerne de næste seks måneder igen kan bruge europæiske forsikringsselskaber, når landet tegner forsikring for sine olietransporter.

EU slækker samtidig på en række andre af sine sanktioner mod det iranske styre, hedder det fra EU-landenes udenrigsministre efter et møde mandag i Bruxelles.

Amerikanerne og europæernes beslutning kommer som en reaktion på en rapport fra Det Internationale Atomenergiagentur (IAEA), der bekræfter, at Iran har overholdt sin del af en aftale indgået med det internationale samfund i november sidste år.

IAEA skriver ifølge nyhedsbureauet AFP i sin rapport, at Iran "har indstillet berigelsen af uran over fem procents renhed" på anlæggene i Natanz og Fordo.

Iran har hele tiden fastholdt, at landet ikke har intentioner om at udvikle atomvåben men udelukkende arbejder med atomkraft til fredelige formål.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip