Efter budgetaftale: Nationale monumenter genåbner i USA

Seværdigheder og museer i Washington begyndte torsdag at genåbne efter en delvis nedlukning i de seneste 16 dage under krisen omkring USA's gældsloft og finanslov.

Afspærringer er fjernet fra Lincoln-monumentet og fra en række andre nationale mindesmærker og turistcentre. Også besøgscentret i Washington og Smithsonian-museerne genåbnes ligesom Holocaust Mindesmuseet.

- Men det Nationale Kunstgalleri og Skulpturhaven er lukket for besøgende frem til lørdag, siger Greg Bettwy fra Smithsonian.

En række seværdigheder - deriblandt Frihedsgudinden og Mount Rushmore i South Dakota - blev genåbnet for flere dage siden, efter at der blevet mobiliseret særlige fonde.

Hovedporten til Grand Canyon ventes først åbnet i weekenden.

Den delvise nedlukning af det amerikanske regeringsapparat betød i første omgang, at 800.000 offentligt ansatte blev sendt hjem på tvungen orlov uden løn.

Men over halvdelen kunne hurtigt vende tilbage til deres job, da Kongressen lod alle Pentagons medarbejdere vende tilbage til deres poster.

Samtidig er post blevet leveret, og læger har kunnet arbejde med særlige patientgrupper.

Det er efter længere tids drama i Washington, at USA har besluttet at hæve sit gældsloft og genåbne det amerikanske statsapparat, der har været delvist lukket i 16 dage.

Begge kamre i Kongressen har vedtaget en tværpolitisk aftale. Først sagde et overvældende flertal i Senatet ja, og to timer senere blev planen stemt igennem Repræsentanternes Hus.

Toprepublikaneren John Boehner, flertalsleder i Repræsentanternes Hus, havde forinden opfordret sine partifæller til at stemme for det politiske kompromis.

USA's præsident, Barack Obama, har sat sin underskrift på loven, og de stridende parter i Washington har dermed fundet en foreløbig løsning på finanslovs- og gældskrisen.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip