Efter langt tilløb: Belgiske partier enes om regering

Belgiens største centrumhøjrepartier er blevet enige om at danne en koalitionsregering knap fem måneder efter parlamentsvalget, oplyser landets nye premierminister, den liberale Charles Michel, tirsdag.

Koalitionen består af tre partier fra den flamsktalende nordlige del af Belgien, deriblandt separatisterne i Ny Flamsk Alliance, og Michels fransktalende liberale parti fra Vallonien.

Den 38-årige Michel bliver en af Europas yngste ledere og Belgiens yngste siden 1840. Han erstatter socialisten Elio Di Rupo.

Gennembruddet er kommet efter månedlange forhandlinger, men det har taget væsentligt mindre tid end dannelsen af Belgiens forrige regering i 2010. De belgiske politikere satte da verdensrekord ved at bruge 18 måneder på at danne en regering.

Men den nye regering ser ud til at komme til at stå over for de samme problemer som den forrige. Det skyldes primært den bitre strid mellem flamlænderne i nord, som har en tendens til at være mere konservative, og de fransktalende valloner i den mere liberale, sydlige del af landet.

Belgiens kong Philip, som har spillet en vigtig forfatningsmæssig rolle, bad tilbage i juli Michel og den flamsk-kristendemokratiske leder Kris Peeters om at danne regering.

I årenes løb er større magt blevet uddelegeret til regionerne for at afbøde de kommunale spændinger med separate regeringer, som er valgt i Flandern, Vallonien og det tosprogede Bruxelles' hovedstadsregion.

Michel begyndte sin hurtige politiske opstigning i skyggen af sin far, Louis Michel, en tidligere minister og EU-kommissær, og han har været en del af Belgiens politiske landskab i mere end 15 år.

/ritzau/dpa

 

Dagens Gossip