Efter skarp kritik: Skatteminister vil gennemgå it-system

Skatteminister Benny Engelbrecht (S) oplyser nu, at Skat vil gennemgå dets it-system, EFI, efter skarp kritik fra Statsrevisorerne.

Statskassen står til at miste 2,3 milliarder kroner i ubetalt skat, og det giver onsdag anledning til skarp kritik fra det politiske kontrolorgan. Der er ikke styr på inddrivelsen af statens tilgodehavende hos borgere og virksomheder, lyder kritikken.

- Uanset hvordan vi vender og drejer det, så får vi først styr på gælden til det offentlige, når EFI fungerer. Men der er lang vej. De data, der ligger i systemet, er behæftet med fejl.

- Det sætter inddrivelsesindsatsen i stå, for vi vil ikke risikere at sende rykkere ud til de forkerte. Desuden er der stadig masser af fejl i de programmer, Skat har bestilt hos eksterne leverandører, siger Benny Engelbrecht i en pressemeddelelse.

Dermed erklærer skatteministeren sig enig i de problemstillinger, som Statsrevisorerne peger på.

EFI skulle have været sat i drift for syv år siden. Systemet skulle gøre det nemmere, enklere og billigere at inddrive gæld til det offentlige.

- I dag er der er næppe tvivl om, at det her skulle have været tænkt på en fuldstændig anden måde helt fra starten i 2005. Men det er der ikke noget at gøre ved nu, siger Benny Engelbrecht.

Skatteministeriet vil derfor foretage en grundig gennemgang af systemet med bistand fra eksterne eksperter for at få løst problemerne.

Resultatet af gennemgangen skal være færdig til marts.

- Jeg vil dog gerne understrege, at det ikke er hele EFI, der ikke kører. Der inddrives faktisk 450 millioner kroner hver måned via EFI allerede, siger skatteministeren.

Ifølge Statsrevisorerne havde Skat ved udgangen af sidste år et tilgodehavende på op mod 86,8 milliarder kroner.

/ritzau/

 

Dagens Gossip