Efter stigning i antallet af ulykker: Råd holder øje med sikkerheden for elcyklister

Elcyklerne fylder stadig mere på de danske cykelstier, og de flyver af sted. Men det er ikke uden risiko. For med hastighed på op til 25 kilometer i timen, kan det gå grueligt galt.

Ifølge Jyllands-Posten viser tal fra Vejdirektoratet, at tre elcyklister i 2014 mistede livet, mens tallet sidste år var steget til otte. Samtidig kom 20 elcyklister alvorligt til skade både i 2014 og 2015.

Hos Rådet for Sikker Trafik holder de derfor skarpt øje med udviklingen omkring elcykler for at sikre sig en ordentlig sikkerhed.

- Vi skal have viden omkring de ulykker, der sker ved elcykler. Vi kan se, at der er sket en stigning i antallet af ulykker, som primært er koncentreret om de ældre, som er dem, der benytter sig mest af cyklerne, siger dokumentationschef Jesper Sølund.

På deres hjemmeside giver de derfor ti gode råd om elcykler.

Det handler blandt andet om at lære cyklen ordentligt at kende, inden man kaster sig op på den, at tilpasse sin fart efter forholdene og andre i trafikken og huske at beskytte sig med hjelm og bruge pangfarver, så man er synlig.

- Når man cykler på en elcykel, skal man være opmærksom på, at den kører væsentligt stærkere end en almindelig cykel.

- Når man træder i pedalerne, så accelererer den meget voldsomt, så man skal lige vænne sig til at cykle på den, siger han.

Omkring ti procent af alle nye cykler i Danmark er elcykler, og ifølge Vejdirektoratet er det især kvinder og ældre, der kører på elcykel i Danmark.

Og der vil uden tvivl komme flere elcykler på cykelstierne fremover, mener Jesper Sølund.

- Der er ingen tvivl om, at der kommer flere elcykler. Styrken er jo, at man cykler mere og cykler længere. Men det stigende antal elcyklister betyder selvfølgelig også, at der vil komme flere ulykker, men vi kan gøre meget for at prøve at begrænse dem.

Ifølge Jyllands-Posten har Havarikommission for Vejrtrafikulykker indledt en særlig undersøgelse af sikkerheden for elcykler.

/ritzau/

 

Dagens Gossip