Efter valg udskrives: Rød blok er tavs om udlændingepolitisk uenighed

Da statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) onsdag formiddag udskrev valg til Folketinget, var det samtidig startskuddet på en stor diskussion om velfærd og økonomi.

Udlændingepolitikken, der under tidligere valgkampe har betydet splittelse og kostet vælgere internt i rød blok, fyldte dog stort set ingenting på valgkampens første dag.

Heller ikke under De Radikales første valgpressemøde blev udlændingepolitikken nævnt - bortset fra et par sporadiske kommentarer fra partileder Morten Østergaard og udenrigsminister Martin Lidegaard (R).

- Hvis man stemmer på os, så er det også en stemme imod 24-års-reglen og tilknytningskravet, og vi vil selvfølgelig arbejde for, at mest muligt af vores udlændingepolitik bliver til noget, lyder det fra Morten Østergaard.

I partitoppen er man dog meget bevidste om, at et stort flertal i Folketinget er helt uenige med De Radikale. Derfor ventes temaet ikke at blive taget aktivt op af De Radikale.

Men man svarer selvfølgelig, når der bliver spurgt, som en kilde hos De Radikale forklarer det.

De Radikales markante udenrigsminister, Martin Lidegaard, lagde på pressemødet vægt på, at Danmark allerede har gjort meget på området:

- Det største udlændingepolitiske spørgsmål lige nu, det er flygtningestrømmene til Europa. Og der må vi sige, at der har Danmark taget mange flygtninge. Vi har taget vores del, og det er vi stolte over, siger Martin Lidegaard på pressemødet.

Nærmere kommer De Radikale dog ikke på at uddybe sine udlændingepolitiske planer.

Heller ikke statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, eller SF's Pia Olsen Dyhr tager for alvor fat på udlændingepolitikken på valgets første dag.

Også hos Enhedslisten ønsker man 24-års reglen og tilknytningskravet afskaffet. Alligevel har det været statsminister Helle Thorning-Schmidt og justitsminister Mette Frederiksen (S), som - uden for alvor at blive udfordret - har tegnet rød bloks udlændingepolitik i månederne op til valget.

Det ventes også at blive billedet i valgkampen. Her vil blå blok til gengæld forsøge at bringe emnet højere op på dagsordenen.

Mens blå blok er splittet, når det gælder flere penge til offentlig vækst, står man nemlig i vid udstrækning samlet om en strammere udlændingepolitik.

/ritzau/

 

Dagens Gossip