Efterforsker i Blekingesag: Bekvem hvidvaskning af PET

En af de betjente, som efterforskede Blekingegadebanden ved et millionrøveri, kalder Blekingegade-kommissionens frifindelse af Politiets Efterretningstjeneste, PET, og Justitsministeriet for "bekvem hvidvaskning" ifølge TV2 News.

PET og ministeriet er frikendt for at spænde ben for politiets efterforskning, mens medlemmer af Blekingegadebanden stadig var aktive.

- Jeg synes, at det ligner en meget bekvem hvidvaskning i forhold til, at man kunne have forhindret flere alvorlige forbrydelser. Flere vidner har meget bekvemt haft en svigtende hukommelse, siger Jørn Moos til TV2 News.

Moos arbejdede ved politiet i Lyngby, der havde medlemmer af Blekingegadebanden i kikkerten for et millionrøveri i fem år, før banden røvede et postkontor i København og dræbte den 22-årige politibetjent Jesper Eigtved Hansen under flugten i november 1988.

Efterforsker Jørn Moos mener, at drabet på den unge betjent kunne være undgået, hvis politiet tidligt havde kontaktet bandens medlemmer. Men en vicepolitimester i Lyngby sagde - ifølge Moos' forklaring - dengang, at PET og Justitsministeriet havde "lagt låg på" sagen.

Jørn Moos mener, at efterretningstjenesten tilbageholdt oplysninger for politiet, som ellers ville hjælpe til at opklare bandens kriminalitet før betjentdrabet.

Justitsminister Karen Hækkerup (S) afviser ikke overraskende Moos' konklusion.

- Jeg synes, at han skal læse beretningens 1255 sider først. Og så synes jeg også, at han skal forholde sig til nogle af de steder, hvor han selv har taget fejl, og hvor det nu kan dokumenteres, at politiarbejdet har været anderledes, end det han har troet, det var, siger hun.

Journalist og forfatter Peter Øvig Knudsen hævder også i sine bøger om Blekingegadebanden, at Justitsministeriet blokerede for opklaringen af et røveri i Lyngby.

/ritzau/

 

Dagens Gossip