Efterretningstjeneste gav oplysninger om tyskere til NSA

Tilsyneladende i strid med den tyske forfatning har efterretningstjenesten BND i årevis udleveret internetdata om tyske borgere til den amerikanske efterretningstjeneste NSA.

Det er avisen Süddeutsche Zeitung og tv-stationerne NDR og WDR, som i fællesskab har efterforsket sagen og på grundlag af dokumenter beskriver operationen, der var kendt under navnet "Eikonal".

Den strengt hemmelige operation, der var godkendt af den daværende tyske forbundsregering, stod på fra 2004 til 2008.

Oplysningerne blev tappet fra verdens største dataknudepunkt, De-Cix, der ligger i Frankfurt, og efter aftale med BND blev oplysninger videregivet til NSA, rapporterer de tre medier.

Oprindeligt var det meningen, at de tyske internetbrugeres oplysninger skulle filtreres væk. Men undervejs hedder det i et af dokumenterne, at "en absolut og fejlfri" deling af tysk og udenlandsk kommunikation gennem dataknudepunktet ikke er mulig.

Det konstateres ved den første test i 2003, at det kun kan lade sig gøre at frasortere 95 procent af de tyske data, og da operationen blev afsluttet i 2008, var der stadig problemer med de tyske data.

I Frankfurt samles en datastrøm fra internetbrugere og virksomheder, inden informationerne når en slutadresse. Tyske borgeres dataoplysninger er beskyttet af den tyske forfatning.

Et særlig parlamentsudvalg, der er i gang med at granske NSA's aktiviteter i landet, skal nu se nærmere på, om Forbundsdagen var tilstrækkeligt orienteret om det kontroversielle program.

NSA-udvalget efterforsker de oplysninger, som den afhoppede amerikanske efterretningsmand Edward Snowden offentliggjorde sidste år. Her blev det blandt andet afslørede, at forbundskansler Angela Merkels mobiltelefon blev aflyttet af den amerikanske efterretningstjeneste.

Undervejs i forløbet har BND ifølge dokumenterne bemærket, at NSA inden for rammerne af Eikonal-operationen har forsøgt at udspionere den europæiske flyfabrik EADS og de franske myndigheder.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip