Efterskole: Hver fjerde elev indrømmer snyd med tyskprøve

Et USB-stik med afgangsprøverne for landets 10. klasses-elever er kommet i hænderne på knap 200 nysgerrige elever.

Klokken 13 fredag begyndte den skriftlige afgangsprøve for 10. klasse i tysk. Og forstanderen fra sportsefterskolen Sine, hvor lækagen begyndte, har opfordret alle sine elever, der har set prøven, til at blive væk.

- Cirka 75 procent af dem, som skal op i skriftlig tysk, er dukket op. Der er altså cirka 25 procent, der har vedkendt, at de har haft et kendskab til prøven. Det svarer stort set til 25 elever, siger forstander René Jacobsen og fortsætter:

- Jeg har virkelig en forventning og en forhåbning om, at det er det. Men jeg kan ikke være sikker.

Forstanderen ved ikke, hvor mange, der vil få annulleret deres prøver. Men han fortæller, at der i hvert fald er en gruppe på 40-50 elever, som vil få annulleret nogen af deres prøver.

Eleverne, som får annulleret deres prøver, skal i så fald til reeksamen i december. Men det betyder ikke nødvendigvis, at de ikke kan begynde på en ungdomsuddannelse efter sommerferien.

- Jeg kan ikke garantere, at de hver og en vil kunne fortsætte i et ungdomsuddannelsesforløb. Men det er min forventning, at langt de fleste af dem vil kunne starte, sådan som de har planlagt, siger Rasmus Vanggaard, der er kontorchef i Undervisningsministeriet.

En lærer kom ved fejl til at udlevere et USB-stik med afgangsprøverne til en 9. klasses-elev. Fristelsen var for stor, og i stedet for at indberette fejlen, gav eleven prøverne videre til en ven.

Sådan fortsatte det, indtil 185 elever fra 11 forskellige skoler havde fået fingre i de hemmelige prøver, ifølge Undervisningsministeriet. Konkret er der tale om 10. klasses-afgangsprøverne til skriftlig dansk, matematik, engelsk og tysk.

Tre af afgangsprøverne er gennemført, og der skal nu tages stilling til, om de tæller. På mandag tager sportsefterskolen Sine, der ligger i Løgumkloster i Sønderjylland, en snak med hver enkelt af deres elever.

Skolen skal derefter beslutte, hvad konsekvenserne skal være, og om de er nødt til at annullere alle prøverne.

/ritzau/

 

Dagens Gossip