Egell: S presses til løfter mod omprioriteringsbidrag

admin

425 uger siden

|

19/05/2016

Dagens topnyheder

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, er presset til løfter om at fjerne omprioriteringsbidraget, der er stærkt upopulært i kommunerne, før partiet forhandler næste års budget med regeringen.

Mette Frederiksen har ellers ikke afgivet løfter som ny formand.

Det vurderer politisk kommentator Hans Engell, efter at Mette Frederiksen i Fyens Stiftstidende lovede at fjerne omprioriteringsbidraget, hvis hun bliver statsminister.

Det upopulære bidrag på 2,4 milliarder kroner er én procent af kommunernes serviceudgifter.

- Siden hun blev S-leder, har Mette Frederiksen været ekstremt forsigtig med at afgive løfter, som koster mange penge. Trods stort pres har hun også være særdeles tilbageholdende med at love at rulle regeringens projekter tilbage, siger Hans Engell.

Mette Frederiksen har bevidst styret udenom anklager for brudte valgløfter, som martrede S-R-SF-regeringen under Helle Thorning-Schmidt. Det har skuffet mange socialdemokrater, at hun ikke vil love at skrotte landbrugspakken, påpeger han.

- Det eneste punkt, hvor hun er klar, er på omprioriteringsbidraget. Det skal ses i lyset af, at vi har kommunalvalg om godt et år. Omprioriteringsbidraget er voldsomt upopulært ude i kommunerne. Hun har bøjet sig for S-borgmestre, siger Hans Engell.

Mette Frederiksens modstand er i modstrid med, at Socialdemokraterne sidste år reddede regeringen med at få kommuneaftalen igennem Folketingets finansudvalg, skønt S var imod det politiske indhold, understreger han.

- S og Mette Frederiksen reddede regeringen sidste år, da Konservative ikke ville støtte. Løkke var kort efter regeringsskiftet i alvorligt mindretal på en tung sag. Man ville cementere, at en regering skal være sikker på en kommuneaftale, siger Hans Engell. /ritzau/