Egypten dømmer Broderskabets ledere til døden

En domstol i den egyptiske hovedstad, Kairo, har mandag dømt 14 fremtrædende medlemmer af Det Muslimske Broderskab til døden.

Blandt de dødsdømte er bevægelsens leder, Mohamed Badie, samt bevægelsens talsmand, en tidligere guvernør og en prædikant.

De skal henrettes for at have opildnet til drab og for at have planlagt angreb mod politistationer, kirker og privat ejendom.

Netavisen Al-Ahram skriver, at Mohamed Badie er anklaget i flere retssager, som alle handler om urolighederne i august 2013, efter at militæret havde afsat den folkevalgte præsident Mohamed Mursi, der har sine rødder i Det Muslimske Broderskab.

Kuppet fik bevægelsens tilhængere til at gå på gaden og protestere mod afsættelsen af præsidenten, og det fik politiet til med hård hånd at rydde to protestlejre.

Badie er sammen med adskillige andre anklaget for at være ansvarlig for vold i den forbindelse.

Broderskabet blev i november 2013 udråbt til at være en terrororganisation og medlemskab erklæret ulovligt. Tusindvis af Broderskabets medlemmer og tilhængere er efterfølgende blevet fængslet.

Mohamed Badie har allerede været dømt til døden en gang tidligere i 2014 i en anden sag, hvor en egyptisk domstol afsagde en massedom over 183 islamister, som alle blev dødsdømt.

Siden blev dommen for Badies vedkommende omstødt til fængsel på livstid.

Domstolen i Kairo har nu sendt mandagens afgørelse videre til Egyptens stormufti, der skal godkende den, skriver Al-Ahram. Det er almindelig procedure, når det drejer sig om dødsdomme.

Egyptiske domstole har dømt flere hundrede af broderskabets tilhængere til døden i de seneste måneder.

De mange retssager er blevet fordømt af en lang række lande og menneskerettighedsorganisationer for at krænke folkeretten.

/ritzau/

 

Dagens Gossip