Egypten tilbyder fredsstyrke til palæstinensisk stat

Den egyptiske præsident, Abdel Fattah al-Sisi, tilbyder at sende egyptiske soldater til en eventuel fredsbevarende styrke i en fremtidig palæstinensisk stat.

Foreløbig går det imidlertid temmelig trægt med udsigterne til en selvstændig palæstinensisk stat, selvom presset fra omverdenen vokser.

Det egyptiske forslag skal dels give håb til palæstinenserne, dels sende et signal om tryghed til Israel, lyder det fra præsidenten under et besøg i Italien til avisen Corriere della Sera.

Styrken skal indsættes og blive så længe, der er behov for det.

- Vi er parat til at sende militærstyrker til en palæstinensisk stat. Den vil kunne støtte det lokale politi og berolige israelerne, siger Sisi.

Den egyptiske præsident møder Italiens premierminister, Matteo Renzi, mandag, efter at han ifølge eget udsagn har diskuteret sagen med den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, og den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas.

- Jeg fortalte ham (Netanyahu), at der er behov for at udvise mod nu. Ellers vil intet blive løst, siger Abdel al-Sisi.

Egypten, som har grænse til Gaza, kender dele af det territorium, som de egyptiske styrker i givet fald ville skulle sikre. Gazastriben var under Egypten indtil Seksdageskrigen i 1967.

Efter sommerens krigshandlinger mellem israelere og palæstinensere, hvor flere end 2100 mennesker mistede livet, agerede Egypten mægler mellem parterne i august.

Den egyptiske præsident sender i den italienske avis også en appel til det internationale samfund om at gribe ind i Libyen og støtte de libyske styrker, efter at situationen i landet har udviklet sig blodigt mod kaostilstande siden Natos bombetogter i 2011.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip