Egypten: Vi har afværget komplot dag før Mursi-retssag

Et komplot planlagt af Det Muslimske Broderskab mod staten er ifølge Egypten blevet forpurret.

Det er sket mandag - dagen før at en egyptisk domstol ventes at afsige endelig dom i en sag mod den afsatte islamistiske præsident Mohamed Mursi om en fangeflugt i 2011, som Mursi står anklaget for medvirken til.

I en meddelelse læst op på statsligt tv oplyses det, at sikkerhedstjenesten har "sporet og afværget et plot planlagt af terrororganisationen Det Muslimske Broderskab om at indsamle efterretninger for at kunne udføre fjendtlige angreb mod statslige institutioner".

Ifølge den skriftlige udtalelse var de angivelige mål "især hæren, politiet, dommere, mediepersoner og herudover politiske ledere samt offentlige personer" efter ordrer fra bevægelsens ledere, skriver nyhedsbureauet dpa.

Broderskabet skulle have givet "terrorcellen" - som den bliver omtalt i tv-meddelelsen - ordrer siden 2012, hvor Mursi fortsat sad ved magten.

Egyptens sikkerhedstjeneste har i forbindelse med operationen ransaget flere steder, konfiskeret våben og anholdt et stort antal personer, lyder det.

Mohamed Mursi er ved en foreløbig afgørelse blevet dømt til døden for blandt andet at have opildnet til et fængselsoprør, hvor indsatte flygtede og angreb politifolk i 2011.

Tirsdag modtager han formentlig endelig dom, efter at domstolen har hørt landets øverste religiøse instans, stormuftien.

Bliver Mursi dømt, kan han stadig anke dommen til højesteret.

Det Muslimske Broderskab kom til magten i Egypten gennem Mursi i 2011-2012 efter en opstand mod præsident Hosni Mubaraks regime.

Mursi var Egyptens første præsident, som blev valgt ved et frit, demokratisk valg.

Broderskabet blev dog fjernet fra magten ved et militærkup et år senere, efter at en stor del af befolkningen havde vendt sig mod islamismen.

Landet ledes i dag af præsident Abdel Fattah al-Sisi, der er Egyptens tidligere hærchef.

Det nye regime har slået hårdt ned på Det Muslimske Broderskab, og hundredvis af mennesker er blevet dræbt, mens tusinder er blevet fængslet, selvom Broderskabet bedyrer, at det er en fredelig, men aktivistisk organisation.

/ritzau/dpa

 

Dagens Gossip