Egyptens præsident: Vi skal skabe fælles arabisk styrke

Der er behov for en fælles arabisk militærstyrke, mener Egyptens præsident, Abdel Fattah al-Sisi, som frygter et totalt sammenbrud i regionen.

Sikkerhedstrusler i Mellemøsten skal håndteres i samlet flok, argumenterer præsidenten på et topmøde i Den Arabiske Liga, hvor der blandt andet er fokus på uroen i Yemen.

Egypten bidrager i øjeblikket til en saudiarabisk-ledet koalition, der bekæmper den shiitiske Houthi-milits, som tidligere på året tog magten i Yemen.

Det sker for at "bevare et samlet Yemen og fred i landet," siger Sisi.

- Den aktuelle trussel mod den arabiske identitet er uden fortilfælde. Truslen vil, hvis den spreder sig, knække hele den arabiske nation, siger Sisi fra talerstolen i badebyen Sharm el-Sheikh.

Situationen i det fattige Yemen er eskaleret efter nytår, og den shiitiske gruppe trængte i slutningen af januar regeringen og præsidenten fra magten.

Den flygtede yemenitiske præsident Abd-Rabbu Mansour Hadi kalder houthierne for "Irans marionet".

- Jeg vil sige til Irans marionet: Det var jer, som smadrede Yemen med jeres politiske umodenhed, siger Hadi på topmødet i Sharm el-Sheikh.

Styret i Teheran har afvist, at Iran støtter den shiitiske gruppe i Yemen med penge og militærtræning, som det hævdes i nogle af de lande, som bekriger houthierne.

De seneste dage har saudiarabiske kampfly bombet den yemenitiske hovedstad, Sanaa, og FN har lørdag morgen kaldt diplomater hjem fra hovedstaden.

Tidligere har en række lande lukket deres ambassader i landet.

Uroen hærger dog også andre dele af landet.

54 mennesker har mistet livet under kampe i havnebyen Aden de seneste tre dage, oplyser sundhedsmyndighederne ifølge det franske nyhedsbureau AFP.

FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, siger - også fra topmødet i Sharm el-Sheikh - at FN-mægling og forhandling er den "eneste chance" for at forhindre en langvarig konflikt i Yemen.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip