Egyptere demonstrerer mod restriktiv lov

Skrevet af admin

|

28/11/2013

Dagens topnyheder

En 19-årig egyptisk ingeniørstuderende blev torsdag dræbt under en islamistisk demonstration på universitetet i Kairo, oplyser tjenestemænd samtidig med, at landets myndigheder slår hårdt ned på tilhængere af den afsatte præsident Mohammed Mursi.

Omstændighederne i forbindelse med hans død er ikke umiddelbart klarlagte. Læger siger, at andre syv mennesker er blevet såret under urolighederne, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Drabet på den 19-årige er det første, siden den midlertidige regering vedtog en omdiskuteret lov om, at arrangører af demonstrationer skal indlevere en skriftlig ansøgning tre dage, inden demonstrationen holdes.

Torsdag har politiet opløst to mindre demonstrationer i Kairo. De var arrangeret af sekulære og ungdomsorganisationer som protest mod den ny lov. Den giver myndighederne udvidede beføjelser, der indtil videre fortrinsvis har ramt islamister.

Siden landets regering søndag præsenterede den ny demonstrationslov, er over 80 demonstranter blevet anholdt, og der er udstedt arrestordrer mod to af de mest kendte aktivister.

- At anholde Ahmed Maher og Alaa Abd El Fattah er et angreb på hele den egyptiske revolution. De er to af hovedpersonerne, siger Mahmoud Bilal telefonisk fra demonstrationen i Kairo til det svenske nyhedsbureau TT.

Han er advokat og arbejder for organisationen Egyptian Center for Economic and Social Rights. Han er samtidig en af initiativtagerne til de seneste dages protester mod den ny lov, som også indebærer, at civile kan dømmes ved en militærdomstol.

Loven er blevet kritiseret af en række menneskerettighedsorganisationer, og Ban Ki-moon, FN's generalsekretær, har opfordret den egyptiske regering til at ændre loven.

Polariseringen i det egyptiske samfund er øget i den seneste tid, og den gruppering, som hverken støtter militæret eller de afsatte islamister, vokser.

/ritzau/TT