Egyptere demonstrerer: Regeringen vil forære to øer væk

15/04/2016 21:22

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Siden den egyptiske præsident, Abdel Fattah al-Sisi, i sidste uge annoncerede, at han ville overdrage to ubeboede, egyptiske øer til Saudi-Arabien, har der været massive protester.

Tusinder af demonstranter har været på gaden i hovedstaden Kairo og kræver regeringens afgang.

- Folket ønsker regimets undergang, råbte demonstranterne.

Ordene stammer fra den signatursang, som demonstranterne også brugte i 2011, da der var oprør mod den tidligere præsident Hosni Mubarak, der endte med at træde af.

Omkring 50 demonstranter er blevet anholdt efter demonstrationerne, og der blevet brugt tåregås mod demonstranterne, fortæller en officiel sikkerhedskilde.

Ifølge saudiske og egyptiske embedsmænd tilhører de to øer, Tiran og Sanafir i Det Røde Hav, Saudi-Arabien. Øerne var kun under egyptisk kontrol, fordi Saudi-Arabien i 1950 bad egypterne om at beskytte dem.

Saudi-Arabien og andre rige golfstater har overøst Egypten med milliarder af dollar i bistand og tilskud, efter at tidligere præsident Mohamed Mursi fra det Muslimske Broderskab blev afsat af Abdel Fattah al-Sisi i 2013 i kølvandet på massive protester.

Fald i oliepriserne og uoverensstemmelser i Kairo over krigen i Yemen har dog rejst en række spørgsmål om, hvorvidt den massive støtte fra golfstaterne kan vare ved.

Egypterne er ivrige efter at få økonomisk genoplivning efter år med en politisk ustabil situation. Men de to øer har tilsyneladende ramt egypterne på deres nationale stolthed og fået tusinder i gaderne.

- Vi ønsker regimets undergang. De unge fra revolutionen er her stadig. Vi oplever fascisme og et diktatur, som man ikke har set før, siger 19-årige Abdelrahman Abdellatif, der demonstrerer i Kairo.

Præsident Abdel Fattah al-Sisis kritikere siger, at regeringen har handlet forkert i en række af sager.

Det gælder blandt andet efterforskningen af mordet på den italienske kandidatstuderende Giulio Regeni og sagen om et russisk fly, der styrtede ned i Sinai-ørkenen i oktober på grund af en bombe.

/ritzau/Reuters