Egyptere strømmer ud af Libyen efter drab på koptere

Egypten har evakueret over tusind af sine borgere fra Libyen siden i fredags, oplyser transportministeriet i Tunesien, som egypterne er rejst til for at komme videre hjem.

Det sker, efter at Islamisk Stat halshuggede 21 kristne, som for de flestes vedkommende var egyptiske koptere.

Siden de blodige drab, som blev offentliggjort på en video fra Islamisk Stat, har Egypten tilskyndet de hundredtusinder af egyptiske statsborgere, der er rejst til Libyen for at arbejde, til at komme hjem.

Over tusind er rejst i weekenden, og mandag klokken 18 dansk tid ventes yderligere 250 egyptere at stige om bord på et fly chartret af deres regering og flyve hjem.

En embedsmand, der arbejder ved grænsepolitiet, siger, at et ukendt antal egyptere befinder sig ved grænsen mellem Libyen og Tunesien, hvor de venter på tilladelse til at rejse ind i Tunesien.

Siden drabene på de 21 kristne har libyske og egyptiske kampfly bombet formodede Islamisk Stat-mål i Libyen.

Libyen var præget af vold, allerede inden Islamisk Stat fik fodfæste i landet. Her kæmper rivaliserende militser om kontrollen med Libyens byer og olierigdomme.

Mandag suspenderede Libyens internationalt anerkendte parlament sin deltagelse i forhandlinger om, hvordan det nordafrikanske land skal komme ud af den nuværende voldsspiral.

Det er ikke umiddelbart oplyst, hvad årsagen er til, at parlamentet i den østlige del af Libyen har trukket sig fra forhandlingerne, som FN mægler i. Men det har vist sig at være en vanskelig opgave for FN at finde en politisk løsning på konflikterne i landet.

Libyen har to rivaliserende regeringer og parlamenter - dels i hovedstaden Tripoli, hvor politikerne er under indflydelse af islamisterne, dels et internationalt anerkendt styre i den østlige del af landet.

/ritzau/AFP

.

Dagens Gossip