Egypterne strømmer stadig til valgstederne

Egypterne har onsdag taget fat på anden- og sidstedagen af en folkeafstemning om en ny forfatning, som ventes at blive vedtaget, selvom der er usikkerhed om valgdeltagelsen.

Forfatningen kan bane vej for, at den folkepopulære hærchef Abdel Fattah al-Sisi, som sidste år stod i spidsen for militærets beslutning om at fjerne Mohamed Mursi fra præsidentposten, kan blive præsident.

Sikkerhedsstyrker i hundredtusindtal er sendt på gaden for at sørge for, at afstemningen forløber stille og roligt, men trods det massive opbud har ni mennesker mistet livet i sammenstød landet over. 250 personer er anholdt.

Resultatet er nærmest givet på forhånd.

Broderskabet har opfordret sine støtter til boykot, mens en stor del af de egyptere, der protesterede mod Mursi, ventes at stemme ja til ændringerne.

Ændringerne i forfatningen vil blandt andet føre til, at militærets rolle styrkes, at civile fortsat kan blive stillet for en militærdomstol, og at islam får mindre betydning. Samtidig sikres egypterne en række frihedsrettigheder.

Folkeafstemningen er en milepæl i den køreplan, som skal føre frem til et præsident- og parlamentsvalg i løbet af foråret.

Førstnævnte kan måske finde sted allerede i april, hvor den egyptiske hærchef er favorit til præsidentposten, selvom han indtil videre kun har antydet, at han stiller op.

Premierministeren i De Forenede Arabiske Emirater, landet der står bag den største del af den økonomiske støtte til Egypten, sagde forleden i utvetydige vendinger, at man ikke ønsker hærchefen som præsident.

Folkeafstemningen blev indledt tirsdag, og den slutter onsdag.

/ritzau/

 

Dagens Gossip