Egyptisk mediekonge og manden bag Nassers taler er død

Det mest fremtrædende navn i det moderne Egyptens mediehistorie Mohamed Hassanein Heikal, som i sin tid var taleskriver og hjælper for ekspræsident Gamal Abdel Nasser, er død.

Han blev 92 år, skriver statsmedier i landet. Han er død efter sygdom ifølge nyhedsbureauet AFP.

Heikal stod i spidsen for Egyptens store statsavis al-Ahram i perioden 1957 til 1974. Her skrev han kommentarer om blandt andet egyptisk politik.

Den erfarne journalist og redaktør var ikke bange for at have en mening om senere præsidenter i landet. Heller ikke en kontroversiel mening.

Blandt andet rettede han kritik af daværende præsident Hosni Mubarak i 2007 - fire år før præsidenten faldt under revolutionen.

- Vores præsident, Mubarak, lever i en fantasiverden i Sharm el-Sheikh, sagde Heikal dengang om Mubarak til den britiske avis The Independent.

Han mente, at Mubarak var alt for uerfaren og svag som politiker. Med sin militære baggrund var han stærk til sikkerhed, men i bredere politisk perspektiv var han ifølge Heikal svag.

Mohamed Hassanein Heikal har også blandet sig i politik under den siddende præsident, Abdel Fattah al-Sisi, som han har opfordret til at gå i dialog med alle parter for at samle landet.

Sisi har onsdag ifølge nyhedsbureauet AFP hyldet Heikal, som ifølge præsidenten har beriget Egypten og den arabiske verden med sine holdninger.

Den egyptiske journalist var meget mere end lederskribent for det førende statsmedie. Han var kendt i hele den arabiske verden som en intellektuel stemme og meningsdanner.

Mohamed Hassanein Heikal fungerede som assistent for præsident Gamal Abdel Nasser.

Han bidrog blandt andet til at formulere præsidentens panarabiske visioner, hvor Egypten dengang udgjorde et naturligt midtpunkt.

Den egyptiske journalist og forfatter var i en kort periode også udenrigsminister.

/ritzau/

 

Dagens Gossip