EIB fryser alle sine aktiviteter i Ukraine

Den Europæiske Investeringsbank, (EIB), har indtil videre indstillet alle sine aktiviteter i Ukraine. Det sker efter voldsomme sammenstød mellem politi og demonstranter, som har kostet mindst 25 mennesker livet.

- Vi vil vente med at fortsætte vores aktiviteter, til den forfærdelige vold stopper, siger direktøren for EIB, Werner Hoyer, på EIB's årlige pressekonference i Bruxelles onsdag.

- Vi må vente og se, hvordan den videre økonomiske og politiske udvikling i landet fortsætter, siger han.

Han understreger, at EIB er helt på linje med EU's udenrigspolitik, og at det er vigtigt, at hele EU nu taler med én stemme om situationen i Ukraine.

- EIB er en del af den stemme. Det ville være et forkert signal at sende, at vi er dem, der laver "business as usual", når mennesker i Kijev bliver slagtet på gaden, siger han.

Den Europæiske Investeringsbank ejes af de 28 lande i EU. Banken låner penge ud til projekter, som blandt andet forbedrer infrastruktur og energiforsyning både inden for EU og i partnerlande så som Ukraine.

Bankens aktiviteter, som er blevet frosset i Ukraine, er blandt andet forlængelsen af en metrolinje i den ukrainske by Dnipropetrovsk til 1,13 milliarder kroner.

Også en modernisering og opgradering af navigationssystemet for landets lufttrafik til over 300 millioner kroner er standset.

IEB har dog stadigvæk et kontor i Kijev.

- Men vi forhandler ikke. Vi bliver nødt til at vide, i hvilket politisk miljø vi skal arbejde i Ukraine i fremtiden, siger Hoyer.

Torsdag mødes EU-landenes udenrigsministre i Bruxelles om situationen i Ukraine. Det sker efter voldsomme sammenstød mellem politi og demonstranter i Kijev, som indtil videre har kostet 25 mennesker livet.

Både EU's udenrigspolitiske chef, Catherine Ashton, formand for EU-Kommissionen, José Manuel Barroso, den danske udenrigsminister, Martin Lidegaard (R) og flere EU-lande har givet udtryk for, at EU må indføre sanktioner mod Ukraine.

/ritzau/

 

Dagens Gossip