EIB stopper sine aktiviteter i Ukraine

Den Europæiske Investeringsbank, (EIB), har indtil videre indstillet alle sine aktiviteter i Ukraine.

- Vi vil vente med at fortsætte vores aktiviteter, til den forfærdelige vold stopper. Det er nødvendigt, at vi venter, siger direktøren for EIB, Werner Hoyer, på EIB's årlige pressekonference i Bruxelles onsdag.

Han understreger, at EIB er helt på linje med EU's udenrigspolitik, og at det er vigtigt, at hele EU nu taler med én stemme om situationen i Ukraine.

- Det er meget vigtigt, at vi er en del af den stemme. Det ville være et forkert signal at sende, at vi er dem, der laver "business as usual", siger han.

EIB har stadigvæk et kontor i Kijev.

- Vi er ikke aktive i projekter lige nu. Vi bliver nødt til at vide, i hvilket politisk miljø vi skal arbejde i i Ukraine i fremtiden, siger Hoyer.

EU-landenes udenrigsministre er med kort varsel indkaldt til et møde om Ukraine. Mødet bliver holdt torsdag klokken 14 i Bruxelles, oplyser diplomatiske kilder til Ritzau.

Der er endnu ikke meldt noget offentligt ud om dagsordenen for mødet. Men både EU's udenrigschef, Catherine Ashton, kommissionsformand José Manuel Barroso og flere EU-lande har givet udtryk for, at EU må indføre sanktioner mod Ukraine.

Onsdag formiddag er EU-landenes ambassadører med særligt ansvar for sikkerhedspolitik samlet til møde i Bruxelles, formentlig med henblik på at forberede et forslag til vedtagelse blandt ministrene torsdag.

Den danske udenrigsminister, Martin Lidegaard (R), oplyser, at han deltager i hastemødet torsdag i Bruxelles.

Såvel EU-Kommissionens formand som EU's udenrigschef udtrykker dagen før hastemødet bekymring for det seneste døgns eskalerende vold.

- Vi har gjort det klart, at EU vil besvare enhver forværrelse af situationen.

- Vi forventer derfor, at vores medlemslande som en hastesag kan enes om målrettede sanktioner mod dem, der har ansvaret for volden og den overdrevne voldsanvendelse, skriver Barroso i en pressemeddelelse.

/ritzau/

 

Dagens Gossip