Eks-chef i NSA: Danmark har været tæt partner i årevis

admin

|

02/07/2014

Dagens topnyheder

Allerede i 1990'erne var Danmark et af få allierede lande, der samarbejdede særlig tæt med USA om masse­overvågningsteknologi.

Det siger William Binney, en tidligere teknisk direktør i den amerikanske efterretningstjeneste National Security Agency (NSA), til Information.

Dagbladet kunne i sidste uge dokumentere, at Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) efter alt at dømme samarbejder med NSA om at tappe danske fiberkabler for tele- og datatrafik.

Det kommer ikke bag på William Binney. Han fortæller, at Danmark allerede tilbage i 1990'erne samarbejdede tæt med NSA om programmer, der skulle bruges til at finde efterretninger i de store datamængder, som tjenesten og dens partnere indsamlede.

- Når de først er begyndt at arbejde tæt sammen, går jeg ud fra, de er fortsat med det, siger han.

Binney forlod NSA kort efter 11. september 2001, fordi han mente, at tjenesten krænkede den amerikanske forfatning ved at spionere imod amerikanske statsborgere.

William Binney siger, at NSA i 1990'erne først og fremmest arbejdede sammen med efterretningstjenesterne i USA's tætteste allierede lande, Storbritannien, Australien, Canada og New Zealand, om udviklingen af programmer, der kunne behandle data, som tjenesterne modtog fra satellitstationer, tapning af fiberoptiske kabler og andre kilder.

Men også få andre allierede lande blev inddraget i arbejdet.

- Danmark var et af de lande. Det var i midten af 1990'erne, men det går tilbage til samarbejder, vi havde haft tidligere, siger han.

Det kan særligt være den russiske trafik, der går igennem Danmark, som kan være grunden til, at Danmark er interessant for NSA at samarbejde med om konkrete indhentninger fra fiberkabler.

- Der er et stort netværk i Danmark med adgang til store mængder data, der er forbundet til de tidligere sovjetlande. Det er den slags steder, du gerne vil have placeret dine indhentnings-devices, siger William Binney i overensstemmelse med, hvad eksperter på området tidligere har sagt til Information.

/ritzau/