Eks-fanger begår oftere ny kriminalitet

Det er langt fra alle, der efter et ophold i fængsel bliver skræmt fra at begå ny kriminalitet.

Det viser nye tal fra Kriminalforsorgen.

Mere end hver tredje - eller helt nøjagtig 37,8 procent - af dem, som blev løsladt fra fængsel i 2011, havde gjort i nælderne igen og fået en ny dom på halsen inden, der var gået to år.

Det er det højeste antal, der er registreret i Kriminalforsorgens statistik, der rækker tilbage til 2006.

Tallene fra Kriminalforsorgen viser ganske som vanligt, at det er dømte, der har tilbragt tid i en fængselscelle, der er mest tilbøjelige til at begå ny kriminalitet inden, de har tilbragt to år på fri fod.

Dernæst kommer folk med en betinget dom i bagagen. Her havde 28,6 procent sidste år fået en ny dom i kølvandet på deres løsladelse i 2011. Også det er rekord-højt.

Folk i samfundstjeneste præsterede ligeledes sidste år en rekord i tilbagefald til ny kriminalitet, hvor lidt over hver femte kunne registreres som genganger.

Til gengæld er der langt færre dømte, der som led i deres straf har modtaget en eller anden form for behandling, eller som har afsonet i deres eget hjem med fodlænke, der efterfølgende begår nye lovbrud.

Blot 16,9 procent af dem, der tilbage i 2011 kunne tage deres fodlænke af som frie fugle, har siden hen begået ny kriminalitet.

I 2006 var det tal helt oppe på 22,5 procent, og dykket er medvirkende til, at der samlet set kan noteres et lille fald i antallet af vaneforbrydere:

27,6 procent af dem, der blev løsladt i 2011, havde fortsat kriminaliteten inden udgangen af 2013 mod 27,9 procent året før.

Men det går altså den forkerte vej, hvis man isoleret set kigger på fængslerne. Og Kriminalforsorgen forklarer selv udviklingen med, at flere og flere afsoner med elektronisk fodlænke.

Det medfører ifølge Kriminalforsorgen, at de indsatte i fængslerne bliver stadigt hårdere belastet, og dermed vokser risikoen også for tilbagefald.

/ritzau/

 

Dagens Gossip