Eks-forsvarsminister i USA: Krigen mod IS bliver langvarig

Kampen mod den voldelige gruppe Islamistisk Stat vil blive vanskelig og vare i årtier som følge af den amerikanske præsident Barack Obamas beslutninger, siger USA's tidligere forsvarsminister Leon Panetta.

- Jeg tror, at vi står over for en slags 30-års-krig, som kan udvikle sig til trusler i Libyen, Nigeria, Somalia og Yemen, siger Panetta til avisen USA Today i en artikel, der blev offentliggjort mandag.

Panetta, der er en respekteret politiker, som har arbejdet under Obama, giver præsidentens beslutninger gennem de seneste tre år skylden for de udfordringer, man står over for.

Blandt disse beslutninger er ifølge Panetta Obamas manglende evne til at presse den irakiske regering hårdt nok til at tillade en permanent amerikansk styrke at blive i landet, efter at USA's kamptropper trak sig ud i 2011. Panetta siger, at det skabte et magtvakuum.

Den tidligere forsvarsminister peger også på Obamas afvisning i 2012 af Panettas og tidligere udenrigsminister Hillary Clintons råd om at begynde at bevæbne syriske oprørere i kamp mod præsident Bashar al-Assad.

- Jeg tror, at vi ville stå os bedre ved at vide, om der er eller ikke er nogle moderate elementer blandt oprørsstyrkerne, der konfronterer præsident Assad, siger Panetta.

Leon Panetta siger også, at Obama har mistet troværdighed, da han advarede Assad mod at benytte kemiske våben mod sit eget folk og så alligevel ikke lod det få konsekvenser, da den syriske leder overskred den såkaldte røde linje sidste år.

Den tidligere forsvarsminister siger, at Obama nu har en mulighed for at reparere den skade, han har forårsaget, ved at vise lederskab efter at være faret vild i kampen mod den yderliggående gruppe, der har erobret store områder i Irak og Syrien.

Panettas udtalelser falder i forbindelse med udgivelsen af hans bog: "Worthy Fights: A Memoir of Leadership in War and Peace", der udgives tirsdag.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip