Eks-kommissær: Ikke godt at vente med kommissær-navn

Skrevet af admin

|

12/07/2014

Dagens topnyheder

Der er ikke megen fidus i at spille henholdende, når det gælder fordelingen af de vigtige kommissærposter i EU.

På nuværende tidspunkt har en tredjedel af EU-landene mere eller mindre officielt meldt ud, hvem de har som kandidater til den kommende EU-kommission, der efter alt at dømme skal ledes af Luxembourgs Jean-Claude Juncker.

Lande som Tyskland, Finland og Østrig er allerede kommet med deres bud, mens man fra dansk side endnu ikke har sat navn på, hvem man vil sende til Bruxelles.

- Det er ikke godt at vente. Slet ikke for et lille land, der står halvvejs uden for afgørende områder, siger tidligere EU-kommissær for udvikling og humanitær bistand Poul Nielson (S) med henvisning til blandt andet eurosamarbejdet.

- Det er jo ikke ligesom det store tag-selv-bord på Oslo-færgen, hvor man bare kan gå rundt og nippe lidt her og der og vælge den kommissær post, man helst vil have.

- Der er stor forskel på, om du kommer til hotellets morgenbuffet klokken 7.30 eller 9.30. Til allersidst er der jo få valgmuligheder, siger Poul Nielson, der var dansk kommissær fra 1999 til 2004.

Samme vurdering kommer fra tidligere miljøkommissær Ritt Bjerregaard (S):

- Hvis man har en kandidat, som man synes er særlig kvalificeret til et bestemt område, så står man sig ved ikke at være for sent på den, for så har man en mulighed for at påvirke Juncker i de placeringer, som han skal have på plads, siger hun.

- Det giver flere muligheder, når man er i god tid, frem for hvis man kommer efter, at andre har gjort deres indflydelse gældende. Så der er ingen grund til ikke at melde det offentligt ud, hvis man har bestemt sig, hvem det skal være, påpeger Ritt Bjerregaard.

Onsdag mødes EU's stats- og regeringschefer for blandt andet at sætte navn på posten som EU's kommende udenrigschef og - hvis det ellers er muligt - EU-præsident, hvor statsminister Helle Thorning-Schmidts navn fortsat er i spil.

Ifølge Ritzaus oplysninger er hun stadig blandt de mindst fire navne, der er blevet nævnt som mulige kandidater til jobbet som EU-præsident, i den nuværende EU-præsidents sonderinger forud for næste uges EU-topmøde.

/ritzau/