Eksiltibetanere skal vælge ny politisk leder

88.000 stemmeberettigede eksiltibetanere i 13 lande skal fra og med søndag vælge, hvem der skal stå i spidsen for Den Centrale Tibetanske Administration (CTA) de næste fem år.

Lederen har ganske vist ikke nogen formel magt, da ingen lande anerkender eksilparlamentet, men alligevel lægger tibetanerne altså vægt på at vælge en ny leder, der skal stå i spidsen for kampen for et frit Tibet.

Tibetanernes åndelige leder, Dalai Lama, trådte tilbage fra den politiske post i 2011, og siden har 48-årige Lobsang Sangay fungeret som premierminister.

Han er også favorit i den igangværende afstemning, hvor hans direkte modstander er 49-årige Penpa Tsering. Begge er tilhængere af at bruge fredelige midler for at opnå større medbestemmelse i Tibet.

Indtil videre er det dog småt med resultaterne, idet Kina ikke har været villig til at indgå dialog.

- Der skal to til at klappe. Vi er villige og klar, og lige så snart kineserne giver os positive tegn, er vi klar til at gå videre, sagde Lobsang Sangay ifølge Reuters, da han afgav sin stemme søndag.

Tibet kom under kinesisk styre i 1951, efter at den østlige del af landet var blevet invaderet.

Tibetanerne følte sig dog undertrykt af kineserne og forsøgte i 1959 en opstand. Det mislykkedes, og Dalai Lama flygtede sammen med mange andre tibetanere til Indien, hvor man oprettede en eksilregering.

Dalai Lama fungerede i lang tid som premierminister, men den 80-årige munk har trukket sig fra embedet for at sikre det fortsatte politiske arbejde i tilfælde af, at han skulle dø.

Mange af de stemmeberettigede eksiltibetanere har - ligesom Lobsang Sangay - levet hele deres liv i eksil og har aldrig været i Tibet.

Resultatet af afstemningen foreligger først 27. eller 28. april.

/ritzau/

 

Dagens Gossip