Eksminister bryder valgloven med dette billede

Offentliggørelse af et billede med en afkrydset stemmeseddel er ulovlig, men den tidligere konservative socialminister Benedikte Kiær gjorde det alligevel, efter at hun søndag havde sat sine to krydser ved valget til EU-Parlamentet og om den europæiske patentdomstol, skriver Politiken.

Man må nemlig kun fortælle, hvordan man har stemt, og ikke vise det, siger valgloven.

Og derfor var Benedikte Kiærs billede af to krydser - et til hver afstemning - med teksten "Så er krydserne sat! Et ja og et ved @JKofoedC. God valgdag!" ulovlig, da den blev offentliggjort på det sociale medie Twitter.

Valgloven siger intet om sociale medier, men den siger, at ingen må se, hvad du har stemt.

- Når stemmeafgivningen er foretaget, sammenfolder vælgeren stemmesedlen, således at ingen kan se, hvordan der er stemt. Derefter lægger vælgeren stemmesedlen i den stemmekasse, der er beregnet dertil, i overværelse af en tilforordnet vælger, står der i valgloven.

Loven er skruet sammen, så der er hemmelig afstemning, så man ikke kan handle stemmer. Handlen kan foregå, hvis man rent faktisk kan bevise, hvad man har stemt.

- Vi har hemmelig afstemning i Danmark. Det skyldes, at vi ønsker frie valg, hvor ingen kan tvinge dig til at stemme eller købe din stemme, sagde chefkonsulent i Økonomi- og Indenrigsministeriets valgenhed Nicoline Miller ved sidste års kommunalvalg til KL ifølge Politiken.

Den tidligere minister og nuværende borgmester i Helsingør får dog næppe problemer med ordensmagten på grund af billedet.

- Der står sådan set ikke noget i loven om, at man ikke må lægge billeder af sin stemmeseddel på de sociale medier, siger Nicoline Miller til tv2.dk.

- Det, der står, er, at man skal gå alene ind i stemmerummet, og man skal folde sin stemmeseddel sammen, sådan at der ikke er nogen, der kan se, hvad man har stemt, siger hun.

Benedikte Kiær slettede selv billedet fra Twitter efter 20 minutter.

/ritzau/

 

Dagens Gossip