To eksperimentelle ebolavacciner består sikkerhedstjek

To vacciner mod den dødbringende ebola-virus "lader til at være sikre", oplyser USA's nationale sundhedsinstitut (NIH), efter at to eksperimentelle vacciner er blevet testet i Liberia torsdag.

Vaccinerne, der er lavet af henholdsvis GlaxoSmithKline og NewLink Genetics, er ved at blive undersøgt for, hvor sikre og effektive de er.

Flere end 600 personer deltager i forsøgene, der er støttet af USA's allergi- og infektionssygdomsinstitut (Niaid) - en gren af NIH.

På baggrund af de gode resultater skal undersøgelserne formentlig videre til næste fase, hvor flere forsøgspersoner får en af vaccinerne eller en sprøjte med et placebo-middel for at se, hvordan kroppens immunsystem reagerer.

Ebolaepidemien i Vestafrika har hærget i et år. Sygdommen har dræbt over 10.200 mennesker, men i den seneste tid er der registreret markante fald i antallet af smittede.

De hårdest ramte lande er Liberia, Guinea og Sierra Leone. Også her går det den rigtige vej i kampen mod ebola.

Ingen personer bliver forsætligt udsat for den farlige virus. I stedet anses immunforsvarets reaktion på vaccinerne som en godkendt måde at måle vaccinernes effekt på, skulle en person blive smittet med ebola.

- Vi er taknemmelige for de liberiere, der har meldt sig frivilligt til disse vigtige forsøg, og vi er opmuntrede af undersøgelsens resultater, siger Niaid-direktør Anthony Fauci i en skriftlig udtalelse.

- Nu må vi fortsætte fremad med at tilpasse og udvide undersøgelsen, så vi i sidste ende kan afgøre, om disse eksperimentelle vacciner kan beskytte folk mod ebola og derfor kan blive brugt i fremtidige udbrud af ebola, siger han videre.

/ritzau/Reuters

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip