Ekspert: Antiterrorkorps tog ingen chancer ved aktion

To formodede terrorister blev skudt og dræbt, da belgisk politi torsdag aften slog til i Verviers og andre byer i Belgien. Det hænger formentlig sammen med, at politiet i antiterroraktioner går hårdere frem end normalt.

Frank Jensen, der er tidligere operativ chef i PET og nuværende efterretningsanalytiker hos TV2 News, fortæller til Ritzau, at politiet ved den slags operationer ikke tager chancer.

- Det adskiller sig fra en almindelig anholdelse. I den situation må man gå ud fra, at gerningsmændene er farlige og kan have til hensigt at dræbe så mange politifolk som muligt, siger Frank Jensen til Ritzau.

Anklagemyndigheden i Belgien har oplyst, at den formodede terrorcelle planlagde et snarligt angreb mod en eller flere politistationer.

Ifølge Frank Jensen har den belgiske antiterrorenhed formentlig skudt de formodede terrorister, fordi de har skudt mod politiet.

- Nu kender jeg ikke de nærmere omstændigheder, men der kan også have været en risiko, hvis der har været civile i nærheden, som kunne risikere at blive taget som gidsler, som vi så det i sidste uge i Frankrig, siger Frank Jensen.

Han refererer til gidseltagningen i et jødisk supermarked i Paris, hvor en gidseltager dræbte fire gidsler, inden han selv blev dræbt af politiet. Det skete dagen efter angrebet mod satiremagasinet, hvor 10 ansatte og to politifolk blev dræbt.

Frank Jensen fortæller, at antiterrorenheden i sådanne situationer, hvor der er direkte fare for politifolks eller andres liv, skyder for at uskadeliggøre gerningsmændene. Om nødvendigt skyder man for at dræbe.

- Og så er aktionsstyrken jo uddannet til det, så de er væsentligt bedre til at skyde end terroristerne, siger han.

Også i Danmark har Politiets Efterretningstjeneste tidligere skudt og dræbt en person. Det var dog ikke ved en antiterroraktion, men i forbindelse med anholdelsen af en hashsmuglerbande ved Aalbæk Havn i Nordjylland.

Dengang blev en nordmand skudt og dræbt af aktionsstyrken, og flere andre blev såret, heriblandt en PET-mand.

/ritzau/

 

Dagens Gossip