Ekspert: Antorini er et godt bud på en ny EU-kommissær

Skrevet af admin

12/07/2014

Dagens topnyheder

I næste uge ventes arbejdet med kommissærkabalen for alvor at gå i gang i EU, men regeringen er endnu ikke kommet med et bud på, hvem der skal være Danmarks nye kommissær.

Undervisningsminister Christine Antorini (S) er det mest oplagte navn at nævne, vurderer Peter Nedergaard, der er professor i statskundskab ved Københavns Universitet.

- Mit bedste bud er, at regeringen udpeger Christine Antorini. Hun kommer med ministererfaring, hun har en bred baggrund, og hun er en kvinde, siger professoren.

Luxembourgeren Jean-Claude Juncker, som på tirsdag formentlig bliver bekræftet som ny kommissionsformand, ventes med det samme herefter at gå i gang med at sætte sit hold.

I EU er balance mellem kønnene afgørende, og en kvindelig kandidat vil have gode chancer for en tung kommissærpost, vurderer Nedergaard. Desuden spiller det ind, hvilke kompetencer den kommende kommissær har.

- Jeg tror, Christine Antorini vil kunne få en god kommissærpost. Hun kommer med en baggrund indenfor uddannelsesområdet, siger professoren, der mener, at hun vil være et oplagt bud på en ny kommissær på forsknings- og uddannelsesområdet.

- Hvis jeg var hendes rådgiver, ville jeg anbefale hende at gå efter den. Men nu er vi ude i gætværket - der er mange, mange ubekendte faktorer, siger han.

Hvilken post, en kommissær får, afhænger nemlig også af geografi. Både de nordlige, de sydlige og de østlige EU-lande skal have tunge poster.

Ud over Antorini nævner professoren tidligere fødevareminister Mette Gjerskov (S) som et godt bud.

- Men hendes ulempe er, at hun ikke kommer direkte fra en ministerpost. Det er nu engang stærkere at spille en minister på banen, siger han.

En god kommissærkandidat skal ifølge Nedergaard have erfaring med EU-arbejdet og være god til det internationale spil. Uanset hvad mener han, at den nye kommissær vil være en socialdemokrat.

- Det største parti har normalt førsteret til kommissærposter, og jeg tror ikke, de vil afgive den, siger han.

/ritzau/