Ekspert: IS bag terrortrussel mod Norge

En af Norges eksperter i ekstremisme og islamisme Lars Gule er overbevist om, at det er Den Islamiske Stat (IS), som står bag truslen om et forestående terrorangreb i Norge.

- Det er det mest sandsynlige, at IS står bag truslen, Denne militsgruppe i Syrien og Irak har en ideologi, der tilsiger den at kæmpe globalt, selv om den lige nu er koncentreret om det, der sker i Syrien og Irak, siger Gule til norsk TV 2.

Der er i Oslo meldinger om, at myndighederne søndag vil fremkomme med nye vurderinger af truslen om et terrorangreb i Norge mandag.

- Vi har fået oplysninger om, at der kommer en ny trusselsvurdering, men vi ved endnu ikke, hvornår det bliver. Vi kender ikke noget til indholdet i den på nuværende tidspunkt, siger pressetalsmanden Dag Gjærum i Politidirektoratet i Oslo til avisen VG.

Meddelelsen bliver imidlertid modsagt af politiets efterretningstjeneste i Norge, PST.

- Der vil ikke komme en offentlig trusselsvurdering, siger seniorrådgiver Martin Bernsen fra PST.

Han siger, at det ikke står klart, hvornår PST eventuelt vil komme med en ny, offentlig trusselsvurdering.

En fagdirektør i PSTs analyseafdeling, Jon Fitje Hoffmann, sagde fredag til TV 2, at de norske myndigheder arbejder ud fra oplysninger om, at en gruppe personer er rejst fra Syrien med planer om at gennemføre et terrorangreb i Vesten, og at Norge er blevet nævnt konkret.

Han tilføjede, at myndighederne har arbejdet på at få afklaret og verificeret disse oplysninger.

PST har overblik over mange af de nordmænd, som er draget i krig i Syrien. Men hvis de er udenlandske statsborgere, er det vanskeligt at vide, hvem man skal lede efter, oplyste Hofmann.

Andre eksperter, som NTB har talt med, siger, at der formentlig er tale om et samarbejde mellem folk i Norge og krigere i Syrien.

De jødiske museer i Oslo og Trondheim har taget konsekvensen og begge er lukket på grund af terrortruslen mod Norge.

/ritzau/

 

Dagens Gossip