Ekspert: Bortførte børn er brik i forældrenes konflikt

Når en konflikt mellem to forældre spidser til, kan det få store konsekvenser for barnet. Hvis konflikten ligefrem resulterer i en bortførsel, kan det mærke barnet for livet. Det fortæller Red Barnets seniorrådgiver Gitte Jakobsen.

Tirsdag morgen blev en treårig pige fra Hvidovre bortført af sin egen far. Da faren ikke havde forældremyndigheden, og pigen desuden skulle have medicin, har det igangsat en politieftersøgning.

Gitte Jakobsen kan og vil ikke kommentere den konkrete sag, men hun mener, at kidnapning generelt set ofte er meget ubehagelig for barnet. Det placerer nemlig barnet midt i en konflikt mellem to voksne mennesker.

- Børn opfatter lynhurtigt, når der er en konflikt mellem de voksne, og det kan være meget skadeligt. Det fanger barnet i en loyalitetskonflikt, siger Gitte Jakobsen.

Når barnet får følelsen af at skulle vælge mellem sin mor og far, kan det ende med at skabe så meget utryghed og usikkerhed, at det påvirker barnet for livet. Og det er uanset om konflikten ender i bortførsel eller ej.

- Konflikter kommer let til at give en ondt-i-maven oplevelse og måske endda angst hos barnet, siger Gitte Jakobsen.

Ifølge Gitte Jakobsen er bortførslerne næsten altid midlertidige. Bortføreren plejer at dukke op igen for at få løst konflikten. Bortførslerne er ofte et desperat ønske om at blive hørt i sager om forældremyndighed og samvær, og bortførslen bliver sidste udvej.

- Forældrene handler ofte i afmagt og desperation. Det resulterer i, at de udfører en handling, der skader barnet mere, end det gavner deres egen sag, siger Gitte Jakobsen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip