Ekspert: Briter undervurderer problemerne på vej ud af EU

Storbritanniens nye premierminister, Theresa May, og hendes lige så nye regering undervurderer fuldstændig, hvor vanskelig vejen ud af EU vil blive for briterne.

Det mener i hvert fald Josef Janning, der er senioranalytiker ved den anerkendte tænketank European Council on Foreign Relations i Berlin.

- Udnævnelserne til den nye regering signalerer, at Theresa May mener det alvorligt med at forlade EU, siger Josef Janning.

- Men jeg tror, at der er en masse fejlberegninger i det hele. Jeg tror, at der vil opstå temmelig mange problemer i 2017, siger han.

Janning siger, at med Boris Johnson som ny udenrigsminister, David Davis som chefforhandler af den britiske exit fra EU og Liam Fox som ny minister for international handel har May har indsat et hold af "hard core"-brexit-folk på nøgleposterne.

David Davis mener, at det bliver nemmere at forlade EU, end mange tror.

Brexit-ministeren forventer således, at Storbritannien ret hurtigt kan indgå nye internationale handelsaftaler.

Og han tror, at de andre EU-lande - i deres egen interesse - vil ende med at give toldfri adgang til det indre marked for britiske varer, selv om Storbritannien ikke vil acceptere den frie bevægelighed for mennesker.

Men så nemt bliver det ikke, forudser Josef Janning fra tænketanken i Berlin.

- Storbritannien vil formentlig finde ud af det på den hårde måde, hvordan situationen i virkeligheden ser ud, siger han.

Josef Janning forudser samtidig et hårdt opgør til efteråret mellem Storbritannien og de 27 andre EU-lande om at iværksætte EU-traktatens artikel 50.

Det er den, der starter den formelle nedtælling på to år til det endelige britiske farvel til EU.

Signalerne fra den nye britiske regering lyder på, at de vil vente med at trykke på knappen til starten af 2017 med exit i 2019. Men de 27 andre EU-lande vil have gang i exit-processen i en fart.

Josef Janning forudser, at de 27 andre EU-landes stats- og regeringschefer kan fremskynde processen, hvis de formelt giver Storbritannien en måned eller seks uger til at bekræfte, at de ønsker at forlade EU.

- Så må den britiske regering jo svare, og det, den vil svare, kan så blive betragtet som en udløsning af artikel 50, siger Janning.

- Der findes ingen fortilfælde for det, men jeg tror, at det er noget i den retning, der vil ske, siger han.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip