Ekspert: Camerons plan ligner noget skrevet på kuvert

Storbritanniens premierminister, David Cameron, lover efter den skotske folkeafstemning mere selvstyre til alle dele af Storbritannien.

Men Edward Ashbee fra Handelshøjskolen i København, der er ekspert i britisk politik, mener ikke, at premierministeren har en større plan for, hvad der skal ske.

- Det ser ud som noget, der er skrevet på bagsiden af en kuvert, siger han til Ritzau.

I de sidste uger op til folkeafstemningen om løsrivelse i Skotland lovede de tre store partier i Storbritannien, at de ville give mere selvstyre til Skotland, mens meningsmålingerne tydede på dødt løb.

Det skete under noget, der lignede panik, mener Ashbee.

Den logiske konsekvens af det er også at tilbyde England, Wales og Nordirland selvstyre.

- Det har sat en sneboldeffekt i gang, konstaterer han.

Men han tror ikke, Cameron har taget store dele af sin egen konservative gruppe i parlamentet i ed. Her er der mange, der er imod, og som argumenterer for, at det vil føre til en for stor opsplitning af Storbritannien.

Men det er fortsat uklart, hvad Cameron forestiller sig, siger Ashbee.

- Det ser ud som om, at alt er til forhandling.

I det store oppositionsparti Labour er der grupper, navnlig omkring store befolkningstunge byer som Birmingham, Liverpool og Manchester, som gerne ser magtbeføjelser overgivet til lokale råd. Det ser man i Labours landsledelse på med skepsis.

- Det ser ud som om, det kan blive en rodet forestilling, mener Ashbee.

De skotske vælgere sagde torsdag nej til løsrivelse med 55 procent af stemmerne mod 45 procent ja.

- Lige som Skotlands folk vil få mere magt over deres egne anliggender, skal det ligeledes være sådan, at folk i England, Wales og Nordirland skal have et meget større ord at skulle sagt over deres område, siger Cameron efter folkeafstemningen.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip