Ekspert: Catalonien-afstemning er en politisk finte

Cataloniens lokale regering sætter nu alle kræfter ind på at løsrive regionen fra det øvrige Spanien.

Den planlagte folkeafstemning blev først droppet efter protester fra centralregeringen, men nu vil den catalanske leder, Artur Mas, have en alternativ folkeafstemning.

Han har nemlig ikke noget valg, mener professor i spansk politik ved Københavns Universitet Morten Rievers Heiberg.

- Artur Mas er tvunget til at følge en stærk nationalistisk dagsorden. Det vil være et utroværdigt tilbagetog, hvis han går tilbage til den traditionelle kurs, siger han til Ritzau.

Mandag lød beskeden, at den planlagte folkeafstemning blev droppet, efter at centralregeringen har fået domstolens ord for, at den planlagte afstemning strider imod forfatningen.

Men Artur Mas har tirsdag meldt ud, at han alligevel vil gennemføre en ikke-bindende afstemning. Til den spanske premierminister, Mariano Rajoys, store skuffelse.

Heiberg mener, at det er et tydeligt forsøg på overlevelse fra Artur Mas og hans konservative parti, CiU, at man kaster sig ud i den stærke løsrivelses-retorik.

- Han har pustet til den nationalistiske ild og på den måde formået at fastholde grebet om magten i Catalonien, siger han.

Der er ifølge Heiberg en reel mulighed for, at Catalonien kan løsrive sig fuldstændig ved et lokalt parlamentsvalg, hvor man stemmer ja eller nej til selvstændighed.

- Kan selvstændighedspartierne danne en alliance og opnå flertal, så vil parlamentet erklære Catalonien løsrevet fra Spanien. En sådan afstemning kan centralregeringen ikke bremse, siger han.

Den spanske regions økonomi er omkring samme størrelse som Portugals, og de 7,5 millioner indbyggere har længe været en drivkraft for hele Spanien.

Folkeafstemningen om Cataloniens løsrivelse fra Spanien skal efter sigende holdes 9. november.

/ritzau/

 

Dagens Gossip