Ekspert: Danmark kan ikke gøre noget ved russiske fly

Når russiske fly sniger sig ind i dansk luftrum, er der ikke meget, det danske forsvar kan stille op. Det vurderer lektor ved Forsvarsakademiet, Peter Viggo Jakobsen, over for DR Nyheder.

- Hvis vi ikke vil gøre tingene værre, kan vi ikke gøre andet end at sende vores egne fly op og møde russerne og sige: Hej hej, nu har vi set jer. Nu kan I godt tage hjem igen, siger han til DR Nyheder.

- Vi kan selvfølgelig skyde flyet ned, men så bliver de nok en smule ophidsede i Rusland.

Fredag var et russisk militærfly og et passagerfly fra det sønderjyske flyselskab Cimber Air tæt på at kollidere i internationalt luftrum over Østersøen. Passagerflyet var på vej fra Kastrup Lufthavn til Poznan i Polen.

Det russiske fly fløj uden sin transponder tændt, men blev opfanget af radarsystemet i Kastrup Lufthavn.

Ifølge Peter Viggo Jakobsen er det en bevidst taktik fra russernes side, når de krænker svensk og dansk luftrum.

- Det er ikke, fordi de har drukket for meget vodka, at de russiske militærpiloter gør det her, siger han til DR Nyheder.

- Det handler om at skabe frygt, panik og bekymring hos vestlige regeringer, så vi fører en blødere kurs over for Rusland i forhold til håndteringen af Ukraine-konflikten.

Taktikken har dog ikke haft megen succes endnu, mener Peter Viggo Jakobsen.

- Vesten ser ikke ud til at bøje af, bare fordi russiske fly laver ballade i vores luftrum. Og så er vi ret gode til at reagere på de her ting, hvilket man også ser i den seneste episode, siger han.

- Men derfor er det jo stadig bekymrende og irriterende, det her.

Ifølge Trafikstyrelsen er det et stigende problem med fly i Østersøen, der flyver med slukkede transponere. Det gør det sværere at identificere flyet og kommunikere med besætningen om bord.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip