Ekspert: Danske missioner i Syrien er farligere end i Irak

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) åbnede tirsdag for en dansk militærindsats i Syrien.

- Hvis det er det, der er brug for, når flyene kommer tilbage, så er det det, jeg åbner for i dag, sagde Lars Løkke Rasmussen.

Major ved Forsvarsakademiet og tidligere jagerpilot Jacob Barfoed mener, at de danske missioner i Syrien vil være farligere end missionerne i Irak.

- Hvis man vil bombe i Syrien, risikerer man at flyve over områder, hvor man er inden for rækkevidde af det syriske luftforsvar. De har våbensystemer, der kan skyde F-16 ned, i modsætning til i Irak, hvor IS ikke har avanceret luftforsvar, og hvor regeringen ikke skyder på os.

- Det risikerer derfor at blive mere farligt, end det er nu, selvom man formentlig ved, hvor det syriske luftforsvar er placeret.

Barfoed mener, at en af grundene til, at missionerne i Syrien vil være farligere, er, at de danske kampfly ikke kan matche opgaven.

- En af grundene til, at Danmark gerne vil have udskiftet vores kampfly er, at de, udover at være fysisk nedslidte, også er forældede i forhold til at forsvare sig lige så effektivt som den nyeste generation fly.

Jacob Barfoed peger desuden på et "folkeretsligt problem" ved at bombe i et land uden at have fået tilladelse.

- Man flyver i Irak på invitation fra den irakiske regering. Men hvis man går ind i Syrien, er man ikke inviteret.

Danmark vil til gengæld sende et vigtigt signal til koalitionen, hvis de bomber i Syrien, mener Jacob Barfoed. Også selv om de danske bomber ikke vil have afgørende militær betydning.

- Militært vil det ikke gøre den store forskel, om danske fly hjælper koalitionen. Koalitionen bomber jo allerede i Syrien. Men politisk vil det sende et signal om, at amerikanerne ikke står alene med bombningerne i Syrien.

/ritzau/

 

Dagens Gossip